Quickscan tbv Stads- en Dorpsraden

Denk mee over jouw gemeente! QuickScan Lokale Democratie van start in Sluis

Hoe ervaar jij de lokale democratie in de gemeente Sluis? Laat het ons weten!
Via de Quick Scan Lokale Democratie – een korte, anonieme vragenlijst – kun je jouw mening geven over bijvoorbeeld:

•           De betrokkenheid van inwoners bij beleid en besluitvorming

•           Vertrouwen, transparantie en ruimte voor (maatschappelijk) initiatief

•           Toegang tot informatie en inspraak

Doe mee!

Het invullen van de vragenlijst kost ongeveer 10-15 minuten.

Afbeelding met tekst, patroon, steek

Door AI gegenereerde inhoud is mogelijk onjuist.De uitkomsten worden gedeeld met de gemeenteraad en vormen de basis voor het verdere traject.

Scan de QR-code en vul de Quick Scan in!


Of ga naar: https://quickscanlokaledemocratie.nl/webform/qsld_sluis

Meer informatie vindt u hier: www.samensluis.nl/doe-mee

Hulp nodig bij deelname?

Voor inwoners zonder digitaal hulpmiddel of die hulp nodig hebben bij het invullen:

Bibliotheek Oostburg (Baljuw Veltersweg 2)

Elke vrijdag van 14:30 tot 16:00 uur – IDO-spreekuur

📧 idooostburg@biebzvl.nl | 📞 085-0868140

Samen bouwen we aan een sterker Sluis!

Nieuwsbrief Dorpsraad mei 2025

De Dorpsraad Nieuwsbrief Mei 2025; Klik: Nieuwsbrief

Of om zo te lezen:

Beste inwoners, 

Er lopen momenteel veel (grote) projecten waarover wij u graag willen bijpraten.

U zult begrijpen dat we het in deze nieuwsbrief beknopt formuleren. Wilt u uitgebreidere uitleg over één of meerdere onderwerpen in deze nieuwsbrief, neem dan contact met ons op via het secretariaat (Secretaris@hoofdplaat.com) of spreek ons aan in het dorp.

In deze Nieuwsbrief komen de volgende onderwerpen aan de orde:

  1. Politie waarschuwt voor oplichters/ nepagenten;
  2. Update over Nieuwbouw MFC (Multifunctioneel Centrum);
  3. Nieuwbouw kerncentrales;
  4. Huiskamer;
  5. AED/ reanimatiecursus en
  6. Opruimactie zolder dorpshuis.
  1. Politie waarschuwt voor oplichters/ nepagenten
    De politie krijgt veel meldingen over nepagenten. Via Burgernet wordt gewaarschuwd voor fraudeurs en de politie roept op om niet in de trucs van de criminelen te trappen. Er wordt telefonisch contact opgenomen met de melding dat er veel inbraken zijn in de omgeving en dat de politie aanbiedt om sieraden en geld op te komen halen en veilig in de kluis te leggen. “Dit is niet de werkwijze van de politie.”

HANG OP EN BEL 112.

  • Nieuwbouw Multifunctioneel centrum (MFC)
    In april en mei hebben we onze inwoners uitgebreid de kans gegeven om hun vragen en suggesties te delen over de bouw van het nieuwe MFC (Multi-Functioneel Centrum). De drie inloopavonden, georganiseerd in ons dorpshuis, trokken zo’n 60-tal geïnteresseerden. Deze mooie opkomst laat zien dat het project leeft onder onze inwoners.

    De eerste avond was specifiek bedoeld voor verenigingen en huurders van het huidige dorpshuis en de gymzaal. De andere twee avonden waren vrij toegankelijk voor iedereen. Daarnaast hebben 134 bewoners de tijd genomen om de enquête in te vullen; 90 daarvan deden dit online en 44 via het huis-aan-huis uitgedeelde formulier.

Verwachtingen en volgende stappen
Deze reacties geven ons een waardevol inzicht in de verwachtingen van de dorpsbewoners voor het nieuwe MFC. Het projectteam, dat op korte termijn gevormd zal worden, neemt deze inzichten mee in de discussies met de gemeente. Het doel is om voor het einde van de zomervakantie een duidelijk en gedeeld beeld te hebben van wat het MFC moet bieden en hoe het eruit zou kunnen zien.


Doe Mee!
Inwoners die gemotiveerd zijn om deel te nemen in de projectgroep, dan wel de
klankbordgroep, kunnen zich vóór 9 juni opgeven via Secretaris@hoofdplaat.com

  • Nieuwbouw kerncentrale(s) in de omgeving
    U heeft ongetwijfeld meegekregen dat er het één en ander beweegt op het gebied van de bouw van kerncentrales. Minister Hermans (Klimaat en Groene Groei) heeft op 16 mei het onderzoeksplan naar mogelijke locaties voor kerncentrales en de technische haalbaarheidsstudie voor Borssele aan de Tweede kamer aangeboden.


In dit onderwerp leest u meer over:

  • Onderzoeksplan naar locaties voor nieuwe kerncentrales;
  • Participatietraject voor “Rijk-Regiopakket”;
  • Acties Dorpsraad;
  • Belangrijke data en
  • Belangrijke links.

Onderzoeksplan naar locaties voor nieuwe kerncentrales
Het onderzoeksplan (de zogenaamde concept Notitie Reikwijdte en Detailniveau (cNRD) van het ministerie van KGG gaat 7 mogelijk geschikte locaties onderzoeken. Drie daarvan liggen in Zeeland: het kerncentrale terrein in Borssele, het voormalig Thermphos-terrein in Vlissingen en de Mosselbanken/Paulinapolder bij Terneuzen/Hoofdplaat.

Het locatieonderzoek zal uit twee delen bestaan: een milieueffectrapportage (plan-MER) en een Integrale Effecten Analyse (IEA). Het plan-MER brengt per locatie de effecten op het milieu in kaart. De IEA beschrijft naast milieuaspecten (uit de plan-MER) ook aspecten rond omgeving, kosten, techniek en toekomstvastheid. Omdat alleen voor Borssele een technisch haalbaarheidsonderzoek is gedaan, zal dat voor de andere 6 locaties ook nog moeten gebeuren.

Zodra deze rapportages uit zijn, zal er een inspraakprocedure komen. Iedereen kan dan zijn mening geven en zorgen uiten.

Minister Hermans heeft in de media aangegeven, dat als alle locaties gelijkwaardig blijken te zijn, de voorkeur uit gaat naar Zeeland. De locatie Borssele heeft al de benodigde voorzieningen.

Participatietraject voor “Rijk-Regiopakket”
De gemeentes Sluis en Terneuzen hebben een gezamenlijk participatie- en communicatieplan opgesteld om tot een “Rijk-Regiopakket” voor onze regio te komen. Dit pakket is bedoeld om de kwaliteit van leven, wonen en werken te verbeteren, vooral in gebieden die een extra impuls nodig hebben. Kort gezegd: wat moet er als compensatie komen voor kerncentrales om een goede leefomgeving te behouden of de leefomgeving te verbeteren.

De beide gemeentes willen een Adviesgroep vormen van in totaal 46 mensen. Deze zal het “Rijk-Regiopakket” van de gemeentes Sluis en Terneuzen gaan samenstellen. De groep moet bestaan uit inwoners, gemeenteraadsleden en vertegenwoordigers van organisaties uit de gemeenten Terneuzen en Sluis.
De bedoeling is dat bewoners uit de omgeving kunnen deelnemen aan de Adviesgroep. Hoe dat in zijn werk gaat, zal binnenkort worden gecommuniceerd.


Acties Dorpsraad Hoofdplaat

De Dorpsraad bezoekt alle bijeenkomsten en inloopavonden. Voor de beeldvorming: gemeente, provincie en rijksoverheid doen dat alle drie apart.

We hebben inmiddels (samen met Biervliet en Hoek) met wethouders van Oostenbrugge (Sluis) en Van de Voorde (Terneuzen) gesproken over het gezamenlijk participatie- en communicatieplan opgesteld voor het “Rijk-Regiopakket”.  De 3 genoemde dorpsraden gaan zitting nemen in de Adviesgroep.

Periodiek blijven wij u informeren over de stand van zaken via ons Facebook-kanaal, de website www.hoofdplaat.com en nieuwsbrieven.

Belangrijke data

  • 4 juni: inloopavond georganiseerd door ministerie van Klimaat en Groene Groei.
    Tijdens de bijeenkomsten is er voor eenieder gelegenheid tot het stellen van vragen, delen van zorgen en het indienen van inspraakreacties.
    Tijd: tussen 1900-2100 uur vrij- in en uitlopen.
    Locatie: Terneuzen (CO3 Campus, Zeelandlaan 2).

  • 12 juni: publieksbijeenkomst kerncentrales.
    De Provincie Zeeland organiseert een brede publiek-bijeenkomst over kernenergie en de eventuele komst van nieuwe kerncentrales. Tijdens deze avond wordt aandacht besteed aan de impact van nieuwe kerncentrales op de regio, aan de redenen waarom er nieuwe kerncentrales komen en wat de volgende stappen zullen zijn. De informatieavond is ook thuis te volgen via een livestream. Meer informatie volgt binnenkort op de website www.zeeland.nl.  
    Tijd: 19.15 uur.
    Locatie: Zeeuwse Bibliotheek in Middelburg.

Belangrijke links

kerncentrales heeft ingediend.

  • Onze Huiskamer

Sinds januari 2024 bestaat in Dorpshuis Hoofdplaat onze gezellige huiskamer waar we iedere vrijdag gratis koffie en thee schenken met wat lekkers erbij. Een initiatief van uw dorpsraad.

Door het wegvallen van diverse voorzieningen in en om onze kern bieden we de mogelijkheid om voor onze inwoners bepaalde zaken te regelen:

Daarom!

  • is er altijd iemand met een laptop aanwezig die kan helpen online boodschappen te bestellen,
  • of informatie op te zoeken i.v.m. vragen aan de overheid of andere instanties en mogelijk antwoord te krijgen of afspraken te maken. Ook met andere vragen kunt u bij ons terecht. Wij helpen u graag.

Iedere 2e vrijdag van de maand bieden wij een gratis maaltijd aan waarvoor iedereen zich kan opgeven (Secretaris@hoofdplaat.com of persoonlijk). Indien deze middag niet doorgaat dan wordt dit tijdig kenbaar gemaakt via social media.

Openingstijden: iedere vrijdag 14u00 tot 17u00, 2e vrijdag (Maaltijd) 14u00 tot 19u00.

(P.s. We zoeken nog steeds vrijwilligers die ons nu en dan eens paar uurtjes willen helpen op vrijdagmiddag b.v. met het schenken van koffie etc. Vele handen ->)

  • AED/ reanimatiecursus

Op dinsdag 15 april is er weer een herhalingscursus voor reanimatie en het gebruik van een AED georganiseerd in het dorpshuis. Dit jaar waren er 8 cursisten die allemaal  geslaagd zijn👏👍. Volgende jaar april zal er weer een cursusavond georganiseerd worden. Mochten er meer mensen zijn die zich willen opgeven voor herhalingsles, dan kan men dat doen door te mailen naar het secretariaat van de dorpsraad: Secretaris@hoofdplaat.com. Daarnaast willen we, bij voldoende aanmeldingen, ook een cursus organiseren voor mensen die willen leren hoe te reanimeren.

Geef u op want “iedere seconde telt”.

  • Opruimactie zolder dorpshuis

De zolder van het dorpshuis staat helemaal vol met spullen van diverse verenigingen en stichtingen. We moeten hier wat orde in scheppen en ruimte moeten creëren. We willen dat doen op 14 juni om 09.00uur. De Dorpsraad verzoekt, een afvaardiging van iedereen die spullen op zolder heeft staan, om dan aanwezig te zijn. Uw aanwezigheid en hulp wordt zeer op prijs gesteld.

Met vriendelijke groet,

Stephanie, Rene, Martien, Marianne, Ine, Ignaas, Atleta.

Dag van de Mantelzorg 2025

Op maandag 10 november 2025 is het weer de Dag van de Mantelzorg.

Een mooi moment om stil te staan bij iedereen die voor een ander zorgt. Mantelzorgers vervullen een onmisbare rol en verdienen onze waardering. Daarom laat de gemeente Sluis graag weten: je staat er niet alleen voor. Heb je vragen of is de zorg soms te zwaar? Dan kun je bij ons terecht voor ondersteuning.

Als blijk van waardering brengt de gemeente Sluis op maandag 10 november een attentie langs bij alle aangemelde mantelzorgers.

Ben jij mantelzorger, of ken je iemand die dat is? Meld je dan aan via www.gemeentesluis.nl/mantelzorg of gebruik de QR-code. Aanmelden kan tot en met vrijdag 10 oktober.

Liever telefonisch of per mail aanmelden? Dat kan ook:
📞 14 0117
mantelzorg@gemeentesluis.nl

Na aanmelding blijf je tot en met oktober 2026 geregistreerd als mantelzorger.

Let op: vanwege de privacywetgeving is jaarlijks opnieuw aanmelden nodig. Wij mogen je gegevens namelijk niet langer bewaren dan wettelijk is toegestaan.

Een Lief & Leedpotje in je straat!

Klein gebaar, groot effect – Een Lief & Leedpotje in je straat!
Samen maken we het verschil.

In een Lief & Leedstraat kijken buren naar elkaar om. Ze besteden extra aandacht aan een buur wanneer dat nodig is. Bijvoorbeeld als iemand zich vaak alleen voelt, net uit het ziekenhuis komt of een dierbare heeft verloren. Maar ook bij fijne momenten, zoals de geboorte van een baby, het halen van een diploma of een nieuwe baan, delen buren mee in de vreugde.

Met kleine gebaren en oprechte aandacht maken buren samen het verschil. Zo ontstaan warme, zorgzame straten waar iedereen meetelt en mee kan doen.

In onze gemeente zijn er op dit moment al 7 Lief & Leedstraten , verspreid over Breskens, Schoondijke en IJzendijke.

Klinkt dit als iets voor jouw straat?
Misschien ben jij wel de straatverbinder die we zoeken.

Wil je meer weten of je aanmelden? Kijk dan op www.gemeentesluis.nl/liefenleedstraatjes   voor alle informatie.