Categoriearchief: Algemeen

Herdenking 4 mei 2021

Aan de oproep van de Dorpsraad om de Corona-regels te respecteren werd door de Hoofdplaatse bevolking gehoor gegeven. Voor de tweede achtereenvolgende maal werd de Herdenking op de Spuikom dan ook door een klein aantal mensen gevolgd. Daar waar in andere jaren tientallen dorpelingen de herdenking bijwoonden waren nu nagenoeg alleen de mensen die in de organisatie zitten bij het monument aanwezig.

Nadat door Johnny en Hannie de nieuwe klok een tiental minuten was geluid, werd door Rene een korte toespraak gehouden, memorerend aan de vreselijke gevolgen van de oorlog en verwijzend naar de vrijheden die nu wel enigszins beperkt zijn maar in geen verhouding staan met de problemen die er in oorlogstijd waren. Daarom blijft het noodzaak om herdenkingen als deze te blijven doen en er zeker ook de jongeren bij te blijven betrekken.

Na het blazen van de taptoe door Monique en Bianca werd twee minuten stilte in acht genomen, waarna het Wilhelmus werd gespeeld.

Tijdens het voorlezen van de namen van alle Hoofdplaatse oorlogsslachtoffers door Ine, werden kransen gelegd bij het monument. De krans namens de Hoofdplaatse bevolking werd door Glen gelegd en de krans van de Gemeente Sluis door Atleta.

Met de wens en de goede hoop dat volgend jaar de bevolking weer aanwezig mag zijn werd de korte en sobere plechtigheid afgesloten.

De herdenking is ook gefilmd door Maikel; Klik op de volgende link om de beelden te bekijken: Herdenking 4 mei-video

Hieronder een korte fotoreportage; klik op een foto om de Galerij te openen:

Nieuwe Bolbaan

18 april: Dit weekend is er een start gemaakt met de aanleg van de nieuwe krulbolbaan op het dorpsplein. Het tuinhuis is afgebroken en door de dorpsraad geschonken aan het hertenkamp in Groede die het gaan gebruiken als nachtverblijf voor lammetjes.

Op de plaats waar het tuinhuis heeft gestaan komt de nieuwe baan te liggen, die wordt aangelegd door vrijwilligers.

Heb je ook zin om eens te komen bollen als het zover is? Geef het door aan Netty, Linda of Francois.

Klok luiden

Van de Dorpsraad:

15 april: Al eerder is gemeld dat de oude traditie van klok luiden bij overlijden in ere zou worden hersteld.Vanavond is daar om 18.00 uur een start mee gemaakt voor mevrouw Annie Cornelis-van de Velde.

De bedoeling is, om dit in de toekomst meer te doen.
De procedure voor mensen die hier gebruik van willen maken is dat ze contact opnemen met het secretariaat van de dorpsraad.Er wordt altijd geluid op een vast tijdstip. Bij overlijden is dat om 18.00 uur.
Ook bij trouw bieden we de mogelijkheid om de klok te laten luiden.Dat zal dan om 19.00 uur plaatsvinden en 2 minuten aansluitend.
We zijn nog wel op zoek naar vrijwilligers die de klok willen luiden. Aanmelden kan via de Dorpsraad.

Tussen water en wind

Zeer binnenkort, als het boek “Tussen water en wind” op 19 maart aan alle leden van de Heemkundige kring is uitgedeeld, komt het boek ook in de verkoop.

Een trotse Hoofdplatenaar, Johnny van Voren, ziet dan een lang gekoesterde wens in vervulling gaan: het uitbrengen van zijn belevenissen in zijn jeugdjaren en de palingstroperij daarna.