Categoriearchief: Algemeen

Persbericht Driewegen

Werkzaamheden aan de Hoofdplaatseweg te Driewegen.

 1. Uitvoering vindt plaats in week 44 en 45-2021 tussen maandag 01-11-2021 en vrijdag 12-11-2021.
 2. Gedurende bovenstaande periode is de Hoofdplaatseweg tussen Hoofdplaat en Driewegen volledig afgesloten voor alle verkeer.
 3. Gemotoriseerd verkeer wordt in beide richtingen omgeleid via IJzendijke, Schoondijke en Breskens via de route N61 – N676 – N675 – Duivelshoekseweg – Westlangeweg.
 4. (Brom-)fietsers tussen Biervliet en Hoofdplaat leiden we om via de route Noordstraat – Nummer Zevenweg – Olmendijk – Oostlangeweg.

Persbericht:  “Aanbrengen verkeersremmende maatregelen Driewegen Biervliet”

Aannemingsbedrijf H4A hebben we opdracht gegeven voor het aanbrengen van verkeersremmende maatregelen in de Hoofdplaatseweg te Driewegen. Het betreft het gedeelte binnen de bebouwde kom.  

Uit te voeren werkzaamheden.

Op de bebouwde kom leggen we verkeersdrempels aan met versmallingen die we accentueren met groene hagen. Op het kruispunt met de Oudeweg en Driewegenweg komt een verhoogd verkeersplateau. Op het deel tussen dit plateau en de zuidelijke bebouwde kom brengen we twee eenzijdige versmallingen aan zodat een chicane ontstaat. Tenslotte frezen we de rijbaan en asfalteren we een nieuwe deklaag. In de verkeersdrempels en het plateau brengen we een rode deklaag aan.

Met deze maatregelen remmen we het verkeer en maken we het deel binnen de bebouwde kom 30 km gebied. Op het noordelijk deel van de Hoofdplaatseweg maken we een overgangsgebied van 80 km naar 60 km.

Planning en tijdelijke verkeersmaatregelen.

De werkzaamheden worden uitgevoerd van 1 tot en met 12 november 2021. Het wegvak sluiten we tijdelijk geheel af en een omleidingsroute via de N61 stellen we in. De afsluiting van de weg doen we gelijktijdig met het werk in Hoofdplaat door gemeente Sluis. Dit om overlast voor het verkeer zo veel mogelijk te beperken. 

Voor eventuele vragen kunt u contact opnemen met de heer B. Krugmann van ons team Techniek (te bereiken onder 14 0115).

Oktober 2021

L. Bolleman

Voor situatieschets Klik: Overzicht situatie

Officiële opening Klokkentoren

26 september: Onder een stralende zon was het eindelijk zover. Na meerdere keren uitstel door allerlei omstandigheden kon vandaag dan toch de Hoofdplaatse klokkentoren officieel in gebruik worden genomen.

Veel Hoofdplatenaren waren naar de Spuikom gekomen om hun belangstelling te tonen. Na een enige nummers van onze muziekvereniging Oefening Baart Kunst was er een welkom door Dorpsraadvoorzitter René, die nog even de voorgeschiedenis, de opbouw en de afwerking van de toren memoreerde. Initiatiefnemer Johnny van Voren vertelde hoe de details in de planning en de constructie waren verlopen en vergat net als René niet de vele vrijwilligers te vermelden, die aan het project hebben meegewerkt.

Nadat wethouder Marianne Poissonnier-Dekker in haar toespraak de felicitaties en de complimenten aan alle betrokkenen had gegeven kon zij de Hoofdplaatse vlag van de herinnerings-plaat bij de klokkentoren verwijderen. Zoals Johnny al vermeldde: een stukje van de Hoofdplaatse ziel is in ere hersteld.

Volgens goed Hoofdplaats gebruik werd afgesloten, met koffie, gebak en/of een andere versnapering….

Hieronder een fotoreportage. Klik op een foto om de galerij te openen

Cleanup Day weer succesvol

18 september: De Opruimdag langs onze Westerschelde zorgde weer voor een mooie opkomst. Vele vrijwilligers, waaronder Burgemeester Vermue en Wethouder De Feyter maakten onze kustlijn weer een beetje schoner en mooier. Het Dorpshuis was zowel vertrekpunt als eindstation en daar werd na afloop genoten van een goede kop soep.

Canadese Bevrijdingsmars 2021

18 september:

Goed nieuws voor alle wandelaars. De 47e editie van de Canadese Bevrijdingsmars van Hoofdplaat naar Knokke kan en mag weer doorgaan

Op zondag 7 november 2021

Afstand 33 km vanaf 08.30 uur Start in Hoofdplaat

Tocht volgt de route van de Canadese bevrijders tijdens WO II van Hoofdplaat (Spuikom bij de dijk) via Oostburg, Zuidzande naar Knokke.

EXTRA INFORMATIE vooral voor mensen die vanuit Knokke naar Hoofdplaat willen reizen voor de start in Hoofdplaat:

Deelname Canadese Bevrijdingsmars

Eigen vervoer

De deelnemers kunnen zich ’s morgens met eigen vervoer naar Hoofdplaat begeven en daar ook nog een ticket kopen.

Met de bus

Je kan ook met de bus naar Hoofdplaat vervoerd worden. Vertrekken kan tussen 7.30 en 8.30 uur aan de start- en aankomstplaats A.Verweeplein te Knokke.

Inschrijven kost

15,00 euro       Badge + zelfklever + bus (Knokke – Hoofdplaat om 7.30 uur)

10,00 euro       Zelfklever + bus (Knokke – Hoofdplaat om 7.30 uur)

7,50 euro         Badge + zelfklever ( eigen vervoer)

2,50 euro         Zelfklever ( eigen vervoer)

Leden wandelverenigingen krijgen 1,00 euro korting op vertoon van hun lidkaart.

Indien je met de bus wilt van Knokke naar Hoofdplaat is vooraf inschrijven een must voor de organisatie van het busvervoer

Hoe kan je inschrijven ?

 1. Via overschrijving
  tot en met 29 oktober op rekening IBAN BE37 06806263 3028 (BIC GKCCBEBB) van W.N.Z.B. Knokke-Heist vzw met vermelding van het aantal gewenste kaarten en het postadres waarheen de startkaarten moeten verstuurd worden. Stuur gerust een e-mail met jouw betaalinfo en postadres naar wnzb@skynet.be
 2. Via de Sportdienst Knokke-Heist
  Vanaf 14 oktober tot en met 5 november. Dit kan tussen 8.30-12.00 uur en 13.30-17.00 uur bij het onthaal vin sporthal De Stormmeeuw, E.Verheyestraat 14, Knokke-Heist
 3. Daginschrijving
  op zondag 7 november bij de start te Knokke-Heist op het A.Verweeplein en in Hoofdplaat op de Parking in de Havenstraat. Omwille van organisatorische redenen wordt aangedrongenn om vooraf in te schrijven in functie van het busvervoer..

Praktisch

De start- en aankomstplaats voor de 47e Canadese Bevrijdingsmars is in de tent op het A. Verweeplein, Knokke-Heist. Deze bevindt zich op zo’n 400 m van tram- en treinstation van Knokke en is dus vlot bereikbaar met het openbaar vervoer.

Met de wagen volgt u de pijlen ‘WANDELTOCHT’.
Parkeren kan op de parking naast het station Knokke. Opgelet! betalend parkeren  in Knokke-Heist !!

Als gevolg van de Corona-pandemie zal er dit jaar geen catering zijn in de tent op het Verweeplein. Wandelaars zijn uiteraard welkom in de lokale horeca.

Elke deelnemer dient de geldende maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus COVID-19 opgelegd door de Belgische en Nederlandse overheden te respecteren.

Info

W.N.Z.B. Knokke-Heist vzw  –  www.wnzb.be  – wnzb@skynet.be

Zomerspelen Omroep Zld in Hoofdplaat

24 augustus: Voor een aantal mensen in Hoofdplaat begon de dag vroeg. Om 09.00 uur meldde Omroep Zeeland zich al bij coördinator Atleta. Reporter Eva van der Weele moest met behulp van de dorpsbewoners diverse opdrachten (laten) uitvoeren. Een mooie groep vrijwilligers had zich gemeld om mee te doen om Hoofdplaat zo mooi en goed mogelijk aan de rest van Zeeland te laten zien en horen. En dat lijkt prima geslaagd.

Zo werd het mooiste stukje Hoofdplaat getoond en het geweldig uitzicht boven op de dijk leverde natuurlijk gelijk flink punten op. Het lelijkste stukje, een doorn in het oog van veel dorpelingen was ook snel gevonden in de Mr.W.Schorerstraat, waar het verval in de oude schuur geen fraai gezicht is. Vervolgens werd bij Silvia, wonend in de ludieke molen, het toilet uitgebreid bekeken en natuurlijk goedgekeurd. Onderweg werd ook nog een van de toeristen geïnterviewd en kon worden afgewacht wat de verrassingsopdracht zou zijn.

Die opdracht zorgde even voor verwarring: Zo veel mogelijk foto’s (of iets dergelijks) van Hoofdplaat of Hoofdplatenaren verzamelen. Na wat denkwerk kon uit o.a. de archieven van Linda’s kermisfoto’s een dermate grote hoeveelheid worden opgehangen, dat dit in combinatie met allerlei andere koppen en hoofden (van boekkaften tot speelgoedberen en tekeningen) zelfs voor Omroep Zeeland op een nieuw record leek.

Tenslotte de groepsfoto, die punten opleverde en natuurlijk de webpagina van Omroep Zeeland liken als Hoofdplaat hierop komt (levert veel punten op!!!) dus even doen: https://www.facebook.com/goedemorgenzeeland

Dank aan Atleta en alle vrijwilligers, die Hoofdplaat weer wat extra bekendheid hebben gegeven.

Hieronder een paar foto’s op het Dorpsplein