Cleanup Day weer succesvol

18 september: De Opruimdag langs onze Westerschelde zorgde weer voor een mooie opkomst. Vele vrijwilligers, waaronder Burgemeester Vermue en Wethouder De Feyter maakten onze kustlijn weer een beetje schoner en mooier. Het Dorpshuis was zowel vertrekpunt als eindstation en daar werd na afloop genoten van een goede kop soep.

Canadese Bevrijdingsmars 2021

18 september:

Goed nieuws voor alle wandelaars. De 47e editie van de Canadese Bevrijdingsmars van Hoofdplaat naar Knokke kan en mag weer doorgaan

Op zondag 7 november 2021

Basistarief: €2.50

Afstand 33 km vanaf 08.30 uur Start in Hoofdplaat

Tocht volgt de route van de Canadese bevrijders tijdens WO II van Hoofdplaat (Spuikom bij de dijk) via Oostburg, Zuidzande naar Knokke.

Toeristisch verhuur

Van de Dorpsraad:

Belangrijk nieuws!!!

Het is aan ons.

De gemeente Sluis buigt zich over toeristisch verhuur van woonruimte. Het is een moeilijk dossier, waarbij er verschillende meningen zijn en de Sluisse gemeenteraad er anders in staat dan het college van burgemeester en wethouders.

De gemeenteraad van Sluis vraagt nu raad bij de inwoners en roept hen op hun mening te laten horen omtrent dit onderwerp.

Hieronder even in het kort wat er nu op tafel ligt en wat het grote discussiepunt is.

Het gaat om regels voor toeristische verhuur van woonruimte in de KERNEN in de gemeente Sluis. Voor Hoofdplaat, Nummer Een en Slijkplaat is het nog weinig van toepassing maar het besluit kan in de toekomst wel gevolgen hebben.

In juni stelde het college van burgemeester en wethouders voor dat het toeristisch verhuren van een woning maar maximaal 60 dagen mag, maar een meerderheid van de gemeenteraad is van mening dat dit maximum op 120 dagen moet liggen.

Waarom is dat zo belangrijk? Als bedrijfsmatige exploitatie in de kernen gebonden is aan 60 dagen is het verwachte rendement voor een verhuurder lager dan bij 120 en zal het, is de verwachting, beleggers afhouden om woningen in de kernen te kopen voor toeristische verhuur.

Er is al veel over gezegd en geschreven. Welke mening u ook heeft, het is belangrijk dat deze gehoord wordt zodat de gemeenteraad een gedegen beslissing kan maken.

Dus bent u voor of tegen de voorgestelde 120 dagen, schrijf een brief met daarin uw mening en stuur deze voor 31 augustus 2021 naar info@gemeentesluis.nl voorzien van NAAM en VOLLEDIG ADRES.

Deze gegevens worden NIET openbaar gemaakt. Wij als dorpsraad (Atleta) staan graag voor u klaar om u te helpen een eventuele brief op te stellen of in te sturen.

Zomerspelen Omroep Zld in Hoofdplaat

24 augustus: Voor een aantal mensen in Hoofdplaat begon de dag vroeg. Om 09.00 uur meldde Omroep Zeeland zich al bij coördinator Atleta. Reporter Eva van der Weele moest met behulp van de dorpsbewoners diverse opdrachten (laten) uitvoeren. Een mooie groep vrijwilligers had zich gemeld om mee te doen om Hoofdplaat zo mooi en goed mogelijk aan de rest van Zeeland te laten zien en horen. En dat lijkt prima geslaagd.

Zo werd het mooiste stukje Hoofdplaat getoond en het geweldig uitzicht boven op de dijk leverde natuurlijk gelijk flink punten op. Het lelijkste stukje, een doorn in het oog van veel dorpelingen was ook snel gevonden in de Mr.W.Schorerstraat, waar het verval in de oude schuur geen fraai gezicht is. Vervolgens werd bij Silvia, wonend in de ludieke molen, het toilet uitgebreid bekeken en natuurlijk goedgekeurd. Onderweg werd ook nog een van de toeristen geïnterviewd en kon worden afgewacht wat de verrassingsopdracht zou zijn.

Die opdracht zorgde even voor verwarring: Zo veel mogelijk foto’s (of iets dergelijks) van Hoofdplaat of Hoofdplatenaren verzamelen. Na wat denkwerk kon uit o.a. de archieven van Linda’s kermisfoto’s een dermate grote hoeveelheid worden opgehangen, dat dit in combinatie met allerlei andere koppen en hoofden (van boekkaften tot speelgoedberen en tekeningen) zelfs voor Omroep Zeeland op een nieuw record leek.

Tenslotte de groepsfoto, die punten opleverde en natuurlijk de webpagina van Omroep Zeeland liken als Hoofdplaat hierop komt (levert veel punten op!!!) dus even doen: https://www.facebook.com/goedemorgenzeeland

Dank aan Atleta en alle vrijwilligers, die Hoofdplaat weer wat extra bekendheid hebben gegeven.

Hieronder een paar foto’s op het Dorpsplein