Herdenking 4 mei 2020

Een gedenkwaardige herdenking deze 4e mei 2020. Geen publiek bij het Monument op de Spuikom door alle Corona maatregelen. Op zondagmiddag werden bij het monument al 2500 tulpen in de kleuren Rood – Wit – Blauw afgeleverd. Dit was een onderdeel van de Landelijke Bloemenactie van het Nationale 4 en 5 mei Comité. Hiervoor waren landelijk 75 monumenten uitgekozen. Voor Zeeland 4 plaatsen en in Zeeuws -Vlaanderen was (door toedoen van de Dorpsraad) de eer voor Hoofdplaat en ook Axel kreeg zijn bloemen.

Ondanks alle quarantaine maatregelen heeft de Dorpsraad toch gemeend om de herdenking op een speciale manier toch door te laten gaan. De gehele gebeurtenis is op video opgenomen door Maikel en ook RTV Scheldemond was aanwezig op alles te filmen. Zeer binnenkort wordt bekendgemaakt hoe je deze opnames kan bekijken.

Dorpsraadvoorzitter René hield een korte toespraak, memoreerde de huidige moeilijke periode voor iedereen, dus ook voor alle Hoofdplatenaren en blikte terug op de periode die voor en tijdens de Bevrijding (nu 75 jaar geleden) zoveel mensenlevens heeft gekost.

Na het spelen van de taptoe door Monique en Bianca werd twee minuten stilte gehouden, waarna door beide dames het Wilhelmus werd gespeeld.

Tijdens het oplezen van de namen van de Hoofdplaatse gesneuvelden werd door Stephanie een krans gelegd namens de Hoofdplaatse bevolking en Jeannette heeft namens de Gemeente Sluis een krans gelegd.

Hieronder een fotoreportage; klik op een foto om de galerij te zien: