Pagina 17: Miljoenenjacht

Wat zou jij doen met een miljoen (of meer!)? Die vraag werd in augustus vaker dan normaal gesteld in postcodegebied 4513. Aanleiding hiervoor was dat 50 deelnemers van de Postcode Loterij post hadden ontvangen. Zij waren uitgenodigd zich aan te melden als kandidaat bij Miljoenenjacht. Deze ‘once in a lifetime’ kans lieten de meesten natuurlijk niet liggen en mensen meldden zich enthousiast aan. Het nieuws ging razendsnel rond, zoals dat hier kan gaan 😉

Bij Frank en Anita Verdonck ontstond het idee om gezamenlijk busvervoer te regelen. Waarom ieder apart rijden als je er ook een gezellig dagje uit van kunt maken? Dankzij hun inspanning was dit prima geregeld, heel veel dank daarvoor!

Iedere kandidaat mocht een introducé meenemen, dus in totaal zo’n
100 mensen zouden naar de studio gaan. Ongeveer 70 mensen maakten dankbaar gebruik van de bus, de rest gaf de voorkeur aan eigen vervoer.

Dinsdag 6 september was het zover. ‘s Morgens om 08.00 uur stond Bram van Haneghem met de dubbeldekker gereed. Hij bracht iedereen veilig naar de Banijay Benelux Studio’s in Amsterdam. Om 12.00 uur waren we op de plaats van bestemming, ruim op tijd.

We moesten een tijdje buiten wachten. Helemaal niet erg hoor, het zonnetje scheen en na uren stilzitten konden we lekker even bewegen. Een half uur later mochten we naar binnen om in te schrijven. Wat er precies loos was weten we niet maar de inschrijving verliep niet helemaal lekker.

Tijdens het wachten moesten kandidaten van andere postcodegebieden langs de rij van Hoofdplaat. De standaardzin van de hostess was in het begin: “Als u niét uit Hoofdplaat komt dan mag u verder lopen.” En de standaard reactie van de mensen: “Hoofd-wát? Waar ligt dát?” Op een gegeven moment pastte de hostess haar standaardzin aan: “Als u niét uit Zeeland komt…”.

Eenmaal ingeschreven kregen we een uitgebreid lunchbuffet. Dat smaakte erg goed, intussen bereidden we ons mentaal voor op een verwachtingsvolle middag. Om alvast in de stemming te komen was er live muziek tijdens de lunch.

Om 14.00 uur zaten we op onze plek in vak 4 van de tribune. Er volgde een uitleg over het gebruik van de stemkastjes, en we konden even oefenen.

Onder begeleiding van de publieksopwarmer (ja, dat heet écht zo!) werden opnames gemaakt van het applaudiserend publiek. We kregen het vriendelijke verzoek om toch vooral enthousiast en verrast te reageren tijdens de opnames. En dat deden we!

Ronde 1 startte om 15.00 uur, de spanning was om te snijden. De vijf vragen waren best pittig, en voor de meesten van ons gold dat we naar de antwoorden moesten gissen. Helaas was de kans op één van de 5 prijzenkoffers of deelname aan Ronde 2 nu al verkeken. De gokkwaliteiten van de gemiddelde Hoofdplatenaar zijn blijkbaar niet al te best.

We volgden de prestaties van de 5 beste kandidaten (uit andere postcodegebieden dus). Zij hadden meer geluk in het spel en stonden tijdens ronde 2 achter de desk om vragen te beantwoorden.

De twee kandidaten die daarna overbleven gingen door naar ronde 3, de uitstapronde.

Tijdens de finale, het Koffertjesspel, maakt iedere kandidaat weer kans op een mooie geldprijs. De spanning was weer teruggekeerd: wie mocht tijdens de finale het schaduwspel spelen? Met een beetje mazzel heeft de notaris namelijk vooraf bepaald dat jij als kandidaat het spel met de Gouden Bel mag spelen. Helaas, ook hier weer geen geluk in het spel voor Hoofdplaat.

Tussen de verschillende rondes door werden de opnames stilgelegd om de studio aan te passen. De 5 grote genummerde prijzenkoffers werden geplaatst en weggehaald, desks werden op hun plek gezet. Het publiek werd bezig gehouden door de publieksopwarmer. Hij ging alle tribunes langs en sprak met een aantal mensen. Zo kwam hij ook bij vak Hoofdplaat. Hij ging er van uit dat we met de roeiboot richting Amsterdam waren vertrokken. Hoe lang we onderweg waren geweest? Antwoord: “Twee dagen!” Het gesprek ging verder. Hoeveel inwoners ons dorp heeft, of er nog winkels zijn. Jazeker, een bakker, een restaurant/snackbar/hotel, een café. En hoe heet dat café dan wel? “ ’t Krikje!” Het antwoord leidde tot enige hilariteit.

Linda de Mol was natuurlijk aanwezig als presentatrice. Ze deed haar ding zoals alleen zij dat kan, en tijdens het ombouwen van de studio verdween ze achter de coulissen. Ze maakte wel even een kort praatje met Jo Boerjan die helemaal vooraan op de eerste rij zat.

Helaas ging niemand uit postcodegebied 4513 met een mooi geldbedrag naar huis. Maar we gingen niet met lege handen! Als studiocadeau kregen we een prachtige Sony Bluetooth-speaker.

Om 17.00 uur zaten we weer in de bus om richting Zeeland te vertrekken. De bedoeling was om onderweg een hapje te eten maar dit pakte iets anders uit. We reden langs een aantal (weg)restaurants maar om diverse redenen konden we nergens terecht. Uiteindelijk hebben we iets te eten gehaald bij een tankstation langs de snelweg. Via een omweg kwamen we veilig thuis.

Al met al was het een fijne dag. We zijn een ervaring rijker, het was erg leuk om eens te zien hoe het er achter de schermen aan toe gaat. De opnames werden op zondag 11 september uitgezonden. Voor degenen die het niet hebben gezien, je kunt terugkijken als je wil.

Netty Lockefeer en Monique Bertram