Pagina 16: Liam 1e kinderburgemeester

Liam 1e kinderburgemeester

Hallo allemaal, ik ben Liam en ik ben de 1e kinderburgemeester van de gemeente Sluis.

Op 30 juni kwam er een wethouder in de klas om een gastles te geven. De gemeente Sluis had het plan om een kinderraad op te zetten en een kinderburgemeester te benoemen. Iedereen die wilde van groep 7 mocht meedoen aan de verkiezing. Van alle scholen in de gemeente Sluis werd 1 raadslid gekozen. Dat leek me best leuk!!

We moesten allemaal een speech geven. Nadat groep 5/8 had gestemd op hun favoriet werd ik gekozen en kreeg ik een medaille.

Donderdag 9 september was de 1e bijeenkomst van de kinderraad.

We zagen elkaar voor het eerst en deden spelletjes om elkaar te leren kennen. Ook burgemeester Marga Vermue was hierbij. Op 5 oktober werd de kinderburgemeester gekozen door de kinderraadsleden. Iedereen die burgemeester wilde worden moest een pitcher schrijven en oplezen. Mijn kernpunten zijn:

  • Verkeersveiligheid
  • Voorzieningen voor kinderen van alle leeftijden om te spelen
  • Milieu

Na de stemronde bleek dat ik de meeste stemmen had en de 1e kinderburgemeester van de gemeente Sluis ben geworden.

Op 21 oktober ben ik officieel beëdigd als kinderburgemeester en is de kinderraad geïnstalleerd. Op school heb ik een ketting/medaille gekregen en een groot applaus.

De kinderraad komt 4x per jaar samen en het college van Burgemeester en Wethouders kan de kinderraad ook om advies vragen.                                  

Alle kinderen uit de gemeente Sluis worden vertegenwoordigd door de kinderraad en deze zorgt ook dat wensen van kinderen op de agenda komen te staan.

Als kinderburgemeester zal ik bij sommige bijzondere gebeurte-nissen mee gaan met de burgemeester of wethouder en heel soms zal ik een toespraak geven.

Jullie zullen mij zeker nog voorbij zien komen het komende jaar.

Groetjes, Liam Pielaat