Pagina 12: Muziekver.OBK-GO

Muziekvereniging Hoofdplaat/IJzendijke

Voor het eerst een nieuwjaarsconcert niet in samenwerking met de dorpsraad van Hoofdplaat. Zij vonden de datum van 28 januari te laat. Helaas was een eerder concert voor onze muzikanten niet haalbaar, mede door het ritme waarin werd geoefend. Op maandag repetitie in Hoofdplaat en de week erop, op donderdag in IJzendijke, waardoor niet altijd alle muzikanten aanwezig kunnen zijn. Daarom werd op zondag
15 januari een extra repetitiedag ingelast, waarbij bijna alle muzikanten aanwezig waren, ter voorbereiding van dit concert.

Maar voordat we met het spelen van de muziek begonnen, werd het nieuwe logo van onze muziekvereniging onthuld met een kort gedichtje.


“Een nieuw jaar een nieuwe start, we luisteren naar ons hart. De klik is er en we gaan samen door, daar hoort een nieuw logo bij roepen de besturen in koor. We hadden uit enkele de keuze, maar deze vonden we reuze.”

In de pauze werd  aan Thuur het speldje van de KNMO uitgereikt, wat hoort bij het 65-jarig lidmaatschap. Een vergulde insigne met 2 robijntjes. Opgespeld door Manoah en natuurlijk ook een mooie bos bloemen uit handen van Yinthe.

Onze vereniging bestaat dit jaar 125 jaar en daarvan is Thuur inmiddels 66 jaar lid. Op 12 februari 1957 is Thuur samen met zijn broer Lucien op notenleer gegaan bij dhr. Jan Hennekey. Thuur heeft eerst bugel geblazen en is later tuba gaan spelen. De repetities waren bij de familie Martens in ‘De Vriendschap’. Tijdens de repetities werd er gerepeteerd rond het biljart en een flesje bier diende als lessenaar. Net als bij de voetbal waren er 2 delen, voor en na de pauze, maar ook zeker een 3e helft.

Als je zo lang lid bent van een vereniging heb je heel wat optredens en uitstapjes meegemaakt waaronder Assenede, Luxemburg, Ursel, muziekfestivals, concerten, dweilbandoptredens en onze grote uitstap naar Duitsland. Thuur heeft weinig van al deze optredens gemist. Naast de eigen vereniging hielp Thuur ook regelmatig zusterverenigingen. Ook nam hij deel aan solistenconcoursen en werd hij begeleid door mevrouw Stelzer op de piano waar hij bekend stond als ‘Herr Tuba’.

Thuur heeft veel leden zien komen en gaan, maar ook onder meerdere dirigenten geblazen waaronder Jan Hennekey (beter bekend als Jan Key),  Piet Eekman, Roan Beelaert, Staf Soulimans, Joop de Pooter en Patrick Geerts. Muziekleraar was John Sarazijn en leuk om te vermelden is  dat hij daar nog altijd contact mee heeft. Na jaren van bestuurslid is hij het afgelopen jaar pas gestopt als bestuurslid. Jarenlang was hij secretaris en is er door Thuur een behoorlijk archief opgebouwd. Alles is bijgehouden en bewaard. Ook zorgde hij voor de instrumenten, gaf trommel-les, en zorgde dat iedereen zijn partijen had. Alles op zijn eigen manier wat voor een ander niet altijd makkelijk was, want hij had daarin zijn geheel eigen werkwijze. Thuur was en is nog steeds actief bij het ophalen van het oud papier. Jaren 1x in de maand met andere vrijwilligers, zijn auto ter beschikking stellend om door het dorp het papier op te halen. Nu nog een aantal keer per jaar met de vrachtwagen mee. (Dit is voor onze vereniging een zeer waardevolle bron van inkomsten.) 2022 was qua gezondheid een jaar om snel te vergeten en gelukkig is hij sinds kort weer van de partij, op de repetities.

Ook François werd tijdens het concert in het zonnetje gezet. Want hij was jarig die dag en zag ‘toevallig’ ook nog Abraham.

Het concert werd gestart met het jeugdorkest van IJzendijke, waarvan helaas 4 kinderen wegens ziekte niet mee konden doen.

Na afloop was er nog een hapje en een drankje. Was het nog een gezellig samenzijn. Het was zeker weer de moeite waard. We hopen u op ons volgende concert weer te mogen verwelkomen.

Groetjes leden en bestuur OBK/GO.