Pagina 11: Boek Johnny van Voren

Tussen water en wind

Wie het ware karakter van een Nederlander echt wil ontdekken kan beter dorpen bezoeken dan zich onderdompelen in het rumoer van de grote stad. Ongeveer 1/3 van de Nederlanders groeien op in een dorp en zoals het spreekwoord luidt, “het dorp in het jongetje verdwijnt nooit”. Helaas kennen veel dorpen een krimp, het dorp verdwijnt, de leefbaarheid wordt minder aantrekkelijk waardoor de vraag rijst of een dorp nog wel schijn van kans heeft. (bron: NPO1)

Toen ik bij Johnny Van Voren thuis was uitgenodigd om een klein interview af te nemen over het verschijnen van zijn boek ‘Tussen water en wind’ half maart 2021 werd ik al meegesleept in de levendige vertelkunst. Johnny besloot een vijftal jaar de historie van het palingvissen als Hoofdplatenaar op te schrijven. Hijzelf was sinds begin jaren ‘70 een fervent palingvisser, vooral in de nachtelijke uren.

Na een tijdje schrijven, vooral tijdens de wintermaanden, vond hij dat er te weinig materiaal was om hier een compleet boek aan te wijden en is Johnny in overleg gegaan met Frans Meijaard of het wel goed genoeg was om uit te geven.

Na wat proef hoofdstukken bleek Frans meegenomen te worden in de schrijfstijl van Johnny, zijn avonturen en gedetailleerde omschrijvingen, waardoor uiteindelijk het idee is geboren om het boek uit te breiden met het jeugdverhaal van Johnny.

Het beschrijft veel aspecten van het toenmalige dorpsleven vanaf de jaren na WO II, de verschillen in de hiërarchie van de kerk, de drukke zakelijke beslommeringen van de vele ondernemingen in het toen nog ruim 1600 inwoners tellende Hoofdplaat.

De bedrijvige economie rond de haven en de impact van het verdwijnen van deze zelfde haven. De verhalen over dorpsfeesten, kermissen, sociale ontmoetingen binnen en buiten het dorp, de complete pot met verhalen en gebeurtenissen wordt opengetrokken wat leidt tot veel herkenbare situaties voor de lezer. Of je nu uit Hoofdplaat komt of uit een ander dorp, de basis blijft vooral dat het dorpsleven intens geleefd wordt, de (sociale) samenhang en betrokkenheid, het delen van lief en leed zal iedereen even terug laten dromen naar vroeger. Tussen water en wind is uiteindelijk een meeslepend en vooral herkenbaar en tekenend beeld geworden over de jonge levensjaren van een jonge doerak tot aan zijn huwelijk.

Ook de Heemkundige Kring Zeeuws-Vlaanderen was geboeid. (Deze vereniging heeft als doel de kennis te bevorderen van West Zeeuws-Vlaanderen en het bestuderen van de gebruiken, levens- omstandigheden en gewoonten van de mensen die dit gebied bewonen en bewoond hebben). De authentieke verhalen van Johnny zijn gekozen als Bijdrage tot de geschiedenis van West Zeeuws-Vlaanderen, nummer 49 in rij.

Ik kan me voorstellen dat dit voor Johnny een hele grote eer is. Half maart komt het boek “Tussen Water en Wind” uit bij Drukkerij Durenkamp. Aantal pagina’s: 208. Prijs: € 17,50

Verkoopadressen: Bakkerij Verdonck, Johnny van Voren, Drukkerij Durenkamp en (indien weer open) Primera Breskens.    Atleta