Pagina 7: Toevallige vondst

“De geschiedenis van een heel erg toevallige vondst.

Toeval bestaat niet zeggen veel mensen; na het lezen van dit verhaal zal u er misschien anders over gaan denken.

Ergens in mei 2016 stond er een artikel in de PZC over een nieuwe website waarin je de hoogtebestanden overal in Nederland terug kon vinden. Website: Actueel Hoogtebestand Nederland 2.

Als Zeeuw ben je dan natuurlijk benieuwd hoe hoog het bij je voordeur is. De website bezocht en ik zag daar dat het bij ons bij de voordeur + 0,87 meter boven NAP (Normaal Amsterdams Peil) was.

Leuk, maar verder doe je daar eigenlijk niets mee.

Het is een zaterdagmiddag in juni 2016 als wij een theetuin in Oudelande gaan bezoeken, we parkeren de fietsen en komen langs een huis waar ze allerlei spullen opruimen en te koop aanbieden.

Plotseling zie ik daar een grote steen met opschrift “0,87M +NAP”.

Hoe is dat mogelijk? Verbaasd en nieuwsgierig vraag ik aan de verkoper wat dat voor steen is en waar die vandaan komt. Het antwoord lijkt mij niet onlogisch, volgens hem komt deze steen uit de puinresten van het in de oorlog gebombardeerde Middelburg.

Natuurlijk wil ik deze mooie steen van hem overnemen, de prijs is ook nog eens heel aantrekkelijk: 17,50 Euro!!

Helemaal blij met deze bijzondere vondst komen wij thuis en er volgt een gevoel van de geschiedenis willen weten.

Gelukkig ken ik iemand van Rijkswaterstaat (toeval?). Ik vertel hem over deze vondst en hij is direct enthousiast, ook al omdat hij erg in de geschiedenis van waterstaat geïnteresseerd is. Hij gaat tot in de archieven van Rijkswaterstaat in Den Haag op zoek. En met resultaat. Hij vindt na veel speurwerk de originele documenten waarin de steen vermeld staat; al dit soort stenen waren toen al geregistreerd.

Deze steen dateert uit 1888 en is een Peilmeetsteen. Hij was geplaatst in de uitwateringssluis van de Hoofdplaatpolder. Deze steen is bij de dijkverzwaring en de sloop van de haven in 1969 verwijderd en vervolgens verdwenen. Er is geen andere steen in Nederland met de inscriptie 0,87M +NAP.

Blij met deze informatie over dit stuk Zeeuws erfgoed besluit ik de steen in de muur naast onze voordeur te metselen. Landmeters die in 2018 voor het kadaster in de buurt bezig waren heb ik gevraagd de ingemetselde steen nog eens in te meten. Zij vonden dat de steen perfect op hoogte zat.

Het is 25 mei 2021, ik vind op Prikbord van Zeelandnet een advertentie met een tuinhekje van precies (toeval?) de afmeting die ik zoek. De adverteerder is Mario Tanghe uit Biervliet. Afhaalafspraak gemaakt en Mario vertelt daarbij iets over de omgeving en Hoofdplaat. Toeval?

Ik vertel hem over de steen, en hij zal de dorpskrant van Hoofdplaat informeren. Ja en zo komt dit verhaal bij U op tafel.

Ik begin in toeval te geloven.

Jan Verburg, Heinkenszand