Pagina 7: REÜNIE CHRISTELIJKE LAGERE SCHOOL

REÜNIE CHRISTELIJKE LAGERE SCHOOL VAN HOOFDPLAAT IN HET DORPSHUIS.

Vanaf 1929 tot 1968 heeft de Christelijke lagere school te Hoofdplaat bestaan. Ook wel de school van meester Vinke genoemd omdat hij schoolhoofd was van 1929 tot 1964.

Op 28 september 2019 vond een reünie plaats voor de oud-leerlingen met eventuele partner. Er waren 92 deelnemers aan de bijeenkomst.

Enkele van de deelnemers wonen nog in Hoofdplaat maar de over-grote meerderheid is elders in Nederland woonachtig en in enkele buitenlanden, zelfs buiten Europa.

Op het programma stond een fototentoonstelling en een powerpoint presentatie van oude foto’s en documenten die ruime belangstelling trokken.

Verder exposeerden 4 oud-leerlingen enkele van hun gemaakte schilderijen. Tot besluit van de middag konden we genieten van een heerlijk buffet. De gasten werden verwelkomd met koffie/thee en een traditionele Zeeuwse bolus. Gelijk na aankomst van de reüniegangers ontstonden er onderling al zeer geanimeerde gesprekken die zonder ophouden doorgingen. De spontaniteit en hartelijkheid van de verhalen aan elkaar was tekenend voor de hele warme sfeer van de middag. Men had elkaar kennelijk veel te vertellen. Het was voor velen dan ook een weerzien na enkele decennia waarbij een weerzien na meer dan 60 jaar geen uitzondering vormde!

Ter gelegenheid van de reünie was er een essay geschreven naar de aanloop over het ontstaan van de school in 1929 en de verdere  geschiedenis tot aan de sluiting in 1968.

Daarvan gingen de exemplaren met vrijwel alle oud-leerlingen mee naar huis.
De oprichting van de school was een gevolg van de beslechtte schoolstrijd die het bijzonder onderwijs in 1920 gelijkstelde met het openbaar onderwijs. Vandaar de oprichting van de RK school te Hoofdplaat in 1922 en de Christelijke school in 1929. Voor die tijd kende Hoofdplaat enkel openbaar onderwijs. Wellicht kenmerkend voor de evolutie in de tijd kon de reünie plaatsvinden in het dorpshuis dat voorheen de voormalige RK school huisvestte.

Al met al dus een geslaagde reünie. Naar foto’s van de bijeenkomst en een groepsfoto van de oud-leerlingen wordt dan ook door de deelnemers met veel belangstelling uitgekeken.
Na afloop van de reünie werd er spontaan door velen samengewerkt om alles op te ruimen en het dorpshuis netjes achter te laten.  Hartelijk dank aan een ieder die, op welke wijze dan ook, meewerkte om de dag te doen slagen!

Mede namens de reünie-comitéleden: Elly den Hamer, Ies Jacobse en Huib Pielaat.

Aan allen hartelijke groeten.  Jilly van den Ameele