Pagina 5: Ik en mijn hobby

Ik ben Patrik Thomaes, 21 jaar en kom uit Hoofdplaat. Ik studeer Vakexpert Voeding en Technologie, bier, en in m’n vrije tijd brouw ik graag mijn eigen bier.

Ik ben ongeveer twee jaar geleden (de dag na Weitjerock) begonnen met het bier brouwen. Toen volgde ik nog een horeca-opleiding en was zo steeds meer geïnteresseerd geraakt in de verschillende smaken, geuren en kleuren van bier. Ik besloot om via internet een simpel brouwpakket te kopen en op het fornuis met pannen van vijf liter aan de gang te gaan. Zoals bij zoveel dingen mislukt vaak de eerste keer, dus werden de soeppannen steeds vaker gebruikt als brouwketels.

In de tussentijd werd ik getipt op de opleiding van Vakexpert Voeding en Technologie, bier.

Wat neerkomt op een opleiding tot bierbrouwer. Een dag in de week naar school en vier dagen werken in een bierbrouwerij. Ik had mij voor deze tweejarige opleiding aangemeld. Het eerste jaar mocht ik bij Oersoep in Nijmegen in de leer en dit jaar had Bierbrouwerij Vermeersen een plekje vrij.

Ook het thuis brouwen ging door. Sinds vorig jaar is het fornuis te klein geworden en hebben we (m’n vader en ik) een hoekje van het schuurtje vrijgemaakt. Tegenwoordig brouwen we op een gasbrander in grotere pannen ongeveer een keer in de 2 maanden.

Meestal schroten we het mout de avond ervoor en beginnen we de brouwdag rond tien uur. Mijn vader zet het water op en het in maischen beginnen. Vervolgens filteren we de mout en is het overgebleven mout, de bostel, voor de konijnen en de kippen. Dan gaan we door naar het koken (de hop wordt toegevoegd) en koelen. Vanaf het opzetten van het water totdat alles weer schoon is zijn we ongeveer acht uur verder.

Dan begint het lange wachten, het bier moet gisten.

Na ongeveer 5 á 6 weken is het bier goed genoeg om gedronken te kunnen worden.

Omdat er zo ontzettend veel mogelijkheden zijn op gebied van geur, kleur en smaak van de bieren, brouwen we eigenlijk nooit hetzelfde recept. Het laatste bier dat uit de ketels kwam gaat rond de 6% alcohol zitten, daarvoor hadden we goed ons best gedaan en hadden we 8,5%. Maar ook kan het zijn dat er 5% alcohol in zit.

Een van de laatste bieren is voor de grap ook op Untapped terecht gekomen. De naam was Tèntenolle en de ‘brouwerij’ had de naam d’Ôofplaete. Wanneer je op Untapped een bier incheckt kan je ook een locatie opgeven. De steiger van Hoofdplaat, in het dialect Tèntenolle, stond op ons huisadres en om in de trend te blijven is ook de naam van de brouwerij vertaald in het dialect.

Ondertussen is de brouwerij al groot genoeg om de bieren op een (thuis) bierbrouwfestival te verkopen. Op 26 oktober staan de bieren (Tèntenolle en een nieuw bier) van d’Ôofplaete op ’t Heilige Biergebeuren in de pastorie te Axel.

Patrik, bedankt voor het leuke en interessante stukje over je hobby.

Dat je nog veel verschillende en lekkere bieren mag brouwen.

    Marijke