Pagina 5: Canadese gans

Van een betrokken inwoner van het Park Village Scaldia, ontvangen via de dorpsraad:

“ In en rond ons dorp kunnen wij veel verschillende watervogels in hun natuurlijke omgeving bezig zien. Onder andere in de vijvers van Village Scaldia valt er op dat punt veel te genieten.

Eenden, meerkoeten, waterhoentjes, waterrallen en ganzen; ze zijn daar allemaal. Met name de grote Canadese ganzen zijn er in grote getale te bewonderen, behalve dan ENE met die rare vleugel, die hier uit het ei kroop en allengs een handicap te zien gaf….

‘Angel Wing’ (engel-vleugel) was het lot van deze gans en is een aandoening bij watervogels die helaas niet zo mooi is als de naam doet vermoeden. Het is een BLIJVENDE misvorming en een handicap die optreedt als gevolg van een VERKEERDE voeding tijdens de groei van jonge eenden, ganzen en zwanen.

Bij jonge vogels die teveel eiwitrijke voeding krijgen, zoals brood, kunnen de slagpennen (de langste veren van de vleugels) te snel gaan groeien. Hierdoor worden de spieren, pezen en gewrichten te zwaar belast met als gevolg dat de uiteinden van de vleugels naar buiten draaien. Dit komt NOOIT meer goed.

Vogels met deze zware handicap kunnen NOOIT meer vliegen hetgeen een enorme beperking van hun natuurlijk gedrag betekent en vluchten voor een roofdier moeilijker maakt.

De oorzaak is dus over het algemeen voeding met teveel eiwit. Met name als watervogels tijdens de groei met brood gevoerd worden.

Daarom lieve mensen, hoe goed bedoeld ook, GEEN brood meer voeren aan watervogels !!!