Pagina 3: Switchback Hoofdplaat

U kent ondertussen de verhalen wel van onze Canadese vrienden die 75 jaar geleden bij Nummer 7 de zeedijk over kwamen en ons onze vrijheid terug gaven. Daar is in alle media ruim aandacht aan besteed.

Waar ik in dit stukje even op wil inzoomen is de projectgroep Switchback Hoofdplaat.

Ik kan me nog goed herinneren dat wij, als dorpsraad, begin dit jaar hebben besloten dat er iets speciaals opgezet moet worden ter ere van de 75-jarige vrijheid. De dorpsraad is momenteel te klein om dit zelfstandig te doen. Daarom is besloten om een projectgroep op te richten waarbij Glenn werd aangewezen als kartrekker namens de Dorpsraad.

Nadat bovenstaand bericht het dorp ingestuurd was ontstond er  binnen een mum van tijd een sterke projectgroep. Annie Vermeere, Marjan Voogdt, Ies Jacobse, Johnny van Voren, Adri Voogdt en Glenn Priester hebben begin dit jaar heel wat uurtjes samen gezeten om een plan op papier te zetten. Het plan kreeg steeds meer vorm. Toen de Gemeente Sluis vervolgens met wat keiharde Euro`s over de brug kwam stonden alle lichten ineens op groen en kwam een en ander in een stroomversnelling.

Johnny trommelde lokale kunstenaars op om aan de slag te gaan voor onze tentoonstelling in het dorpshuis. Diegenen die de tentoonstelling niet hebben bezocht hebben wat gemist want het waren stuk voor stuk kunstwerken!

Maikel Verdonck startte zijn drone en maakte fantastische beelden vanuit de lucht. Dan wordt nogmaals benadrukt in wat voor mooi stukje Nederland wij toch wonen.

Marjan en Adri trokken er op uit met camera en microfoon om het verhaal van enkele senioren, die het allemaal hebben meegemaakt, vast te leggen. Tommy, Madeleine, Thuur, Nestor en Marcel, onze dank dat jullie deze persoonlijke verhalen met ons wilden delen. Mensen die de tentoonstelling bezochten waren muisstil toen jullie je verhaal aan het vertellen waren.

De voorbereidingen liepen op volle kracht en er werd hard toegewerkt naar het grote vrijheidsfeest in Terneuzen. Daar stond Hoofdplaat, heel prominent, met een eigen professionele container.

2e ijkpunt was onze eigen tentoonstelling in het dorpshuis. Het dorpshuis moest omgebouwd worden naar een tentoonstellingsruimte. Dat heeft ook Lucien, als dorpshuisbeheerder, heel wat uurtjes gekost.  Goed om te zien dat er een flinke opkomst was voor de gecombineerde opening van de vrijheidsbank en de tentoonstelling.

Vooraf hadden we de pers al een beetje enthousiast proberen te maken voor deze feestelijkheden. Dat resulteerde in artikelen in het advertentieblad, BN De Stem en de PZC. Omroep Scheldemond was de gehele middag aanwezig om te filmen. Adri werd de dag van de opening al heel vroeg uit zijn bed gebeld door Omroep Zeeland Radio waar hij live in de uitzending zijn verhaal kon vertellen.

De tentoonstelling kan zonder meer succesvol genoemd worden. De projectgroep kan trots zijn op de bezoekersaantallen. Als je vervolgens in het gastenboek leest dat er mensen uit Almere en Vianen op bezoek zijn geweest dan is er toch wel iets heel speciaals neergezet in ons mooie dorpje.

Beste Annie, Marjan, Ies, Johnny, Adri en Glenn.

Ik ben er, vanuit de dorpsraad, op het laatst ook meer en meer bij betrokken geraakt en zag hoeveel tijd en energie er door jullie allen werd ingestoken. Ik zag echter ook de vermoeidheid die van jullie gezichten was af te lezen. Die vermoeidheid was gelukkig tijdens en na de opening ineens ook weer als sneeuw voor de zon verdwenen.

Het is al eerder uitgesproken maar zonder jullie grote inzet was dit nooit tot stand gekomen waarvoor dank vanuit de gehele dorpsraad. Jullie kunnen heel trots zijn op wat er is bereikt.

René