Categoriearchief: Algemeen

49e Canadese bevrijdingsmars

49e Canadese Bevrijdingsmars 

Hoofdplaat – Knokke  33 km 

Zondag 5 november 2023

                                         

Start te Hoofdplaat tussen 8 en 10 uur

De wandeling start aan de Westerscheldedijk (Spuikom- Monument) in Hoofdplaat. Via tal van dijken (o.a. Wilhelminadijk, Oranjedijk, Kaas en Broodse dijk… ) gaat de tocht richting Oostburg. Het tweede deel van de mars gaat langs enkele typische dorpjes Zuidzande, Terhofstede en Retranchement met omwalling daterend uit de Spaanse bezetting. Via de Hickmanbrug, (genoemd naar gesneuvelde Canadese sergeant) trekt men de Belgische grens over richting Oosthoek en Knokke. 
Onderweg is er gratis koffie voorzien voor alle deelnemers.

De deelnemers kunnen ’s morgens met de bus van Knokke-Heist naar Hoofdplaat vervoerd worden of kunnen opteren om zich met eigen vervoer naar Hoofdplaat te begeven.

Inschrijven in Hoofdplaat kan en mag ook.

Er kan vrij gestart worden te Hoofdplaat tussen 8.00 en 10.00 uur. Graag stilte tijdens de ceremonie

De aankomstcontrole te Knokke sluit om 18.00 uur

===================================================================

Deelname Canadese Bevrijdingsmars vanaf Knokke

Eigen vervoer

De deelnemers kunnen zich ’s morgens met eigen vervoer naar Hoofdplaat begeven.

Met de bus

Je kan ook met de bus naar Hoofdplaat vervoerd worden. Vertrekken kan tussen 7.30 en 8.30 uur aan de start- en aankomstplaats A.Verweeplein te Knokke.

Inschrijven 

16,00 euro       Badge + zelfklever + bus (Knokke – Hoofdplaat om 7.30 uur)

11,50 euro       Zelfklever + bus (Knokke – Hoofdplaat om 7.30 uur)

7,50 euro         Badge + zelfklever ( eigen vervoer)

3,00 euro         Zelfklever ( eigen vervoer)

Leden wandelverenigingen krijgen 1,50 euro korting op vertoon van hun lidkaart.

Vrijwilligersavond HPL 245

22 september: Op uitnodiging van het Hoofdplaat 245 Organisatieteam waren zo’n 35 vrijwilligers die aan het feest hadden meegewerkt in het Dorpshuis aanwezig. In een korte toespraak besprak Rene het uitstekend verlopen Feestweekend van begin juni. Mede dankzij het mooie weer konden we erg veel bezoekers verwelkomen en samen met alle Hoofdplatenaren zorgde dat voor een fijne en ongedwongen sfeer en Hoofdplaat op zijn mooist.

Natuurlijk komen er in een evaluatie ook altijd “leerpunten” naar boven en dat was nu niet anders. Die punten zijn goed vastgelegd, zodat de organisatie die Hoofdplaat 250 gaat organiseren hier weer gemak van zal hebben.

Het geslaagde evenement heeft ook zijn weerslag gehad op het financiële gedeelte. De organisatie kon met een mooi beginbedrag (“geleend” uit de pot van vorige evenementen) een goede start maken. Na aftrek van bijna alle kosten, kon nu al gezegd worden dat het feest ook deze keer een mooi batig saldo heeft opgeleverd. Dus niets staat in de weg om er over 5 jaar met nu wel een superjubileum “Hoofdplaat 250” weer iets moois van te maken.

Tijdens het lekkere buffet en de nodige glaasjes / flesjes werd door de vrijwilligers nog eens teruggekeken en bijgepraat over het feest en hier en daar werden al wat plannetjes geopperd voor het volgende festijn….

Hieronder een foto-impressie. Klik op een foto om de Galerij te openen.

Jaarvergadering DR 2023

Op 19 september heeft de Dorpsraad Hoofdplaat hun jaarvergadering gehouden.

Na de opening door René kwam het verrassingsbezoek van burgemeester Vermue.

In de goed bezochte bijeenkomst was iedereen er getuige van dat Jeannette en Glenn, die na deze vergadering afscheid namen van de dorpsraad, in het zonnetje zijn gezet door de burgemeester.

Naast de bloemen en oorkonde ontvingen beiden het speldje “Sluise kanjer”. De dorpsraad had ook enkele attenties paraat die door Atleta werden overhandigd.

Hierna kon er een start gemaakt worden met de drukke agenda. Fysiotherapeut Bas Wiersum beet de spits af met een duidelijke uitleg over de noodzaak van sporten ( en niet alleen voor ouderen). Martien sloot, na Bas, aan met een update over het project “Hoofdplaat beweegt” waar de dorpsraad mee bezig is. Daar zijn nog wat (flinke) hobbels te nemen.

Hierna kwamen gemeente Sluis en Energiebank Sluis uitleg geven hoe men, met simpele maatregelen, de energierekening omlaag kan brengen. Gemeente Sluis heeft ook een eenmalige subsidie beschikbaar voor de minima.

Na de koffie kwam de nieuwe wijkagent zich voorstellen. Bjorn Pijcke gaf een overzicht over het huidige team wat in Sluis operationeel is en noemde Hoofdplaat het veiligste dorp binnen de gemeente Sluis (uiteraard onderbouwd met cijfers). Tijdens de presentatie van de politie was ook buurtbemiddeling Sluis aanwezig.

Na deze externe sprekers gaf Ine een toelichting op de jaarcijfers 2022, die vooraf aan iedereen waren uitgedeeld. Nadat iedereen het erover eens was dat er geen bijzonderheden waren op financieel gebied nam Martien weer het woord om iedereen mee te nemen in de aanvliegroute voor de kernvisie. Een erg belangrijk document waar we ieders hulp bij nodig hebben. Gezien de interactie die tijdens, en na de vergadering, ontstond snapt iedereen dat “ niets doen” geen optie meer is. We hopen derhalve dat we een groep fanatieke vrijwilligers bijeen kunnen brengen die hier hun schouders onder gaan zetten. Enkele aanmeldingen zijn reeds binnen.

Na afloop van dit interessante onderwerp ging René nog even wat dieper in op de huidige situatie van het dorpshuis  en van de gymzaal.

Vervolgens stond de werkwijze en bezetting van de dorpsraad op de agenda. Na het vertrek van Jeannette en Glenn heeft (gelukkig) Ignaas Carijn zich aangemeld bij de dorpsraad. Ignaas (voor velen bekend vanuit de b&b) stelde zich kort aan de aanwezigen voor.

Na enkele vragen te hebben beantwoord tijdens de rondvraag sloot de voorzitter rond 22.10 uur de vergadering, en was het tijd om even bij te kletsen onder het genot van een hapje en een drankje.

Hieronder een foto-impressie. Klik op een foto om de galerij te openen