Pagina 14: VZV Hoofdplaat vliegseizoen 2017

VZV Hoofdplaat vliegseizoen 2017

November 2017, de klok teruggebracht naar wintertijd, halloween-viering afgerond.

Nevelige ochtenden, veel grijs in de lucht, weerbericht met al iets van nachtvorst. Ze vertellen ons dat we opgaan  naar de donkerste dagen van het jaar.

Voor ons, leden van de VZV, hokmanagers van meer of minder sportduiven de zorg vrijheid, blijheid te schenken aan onze gevleugelde maatjes.

Hier en daar is nog een broedend koppeltje actief. Immers, de goede leefomstandigheden en bereikbaarheid van voedsel zorgen er voor dat in tegenstelling tot de “natuur” vogels [korte dagen gekoppeld aan voedsel zoeken kost alle energie] de nest- en kweekdrang blijven voortduren.

Zij vormen echter een minderheid. Door het “scheiden” van de geslachten wordt een goede rui bevorderd en kunnen de dieren weer voldoende reserves opbouwen. Wanneer je ze dan eind november bekijkt , voorheen de tijd van tentoonstellingen, zien ze er prima uit. Het verenkleed glanst, de ogen schitteren.

Kortom de gezondheid spat er af.

We gaan ook weer kampioenen eren. En in de duivensport zijn er daarvan velen. Het is hoe dan ook voor hen een bekroning, klein- of grootschalig,  van een seizoen waarin veel moeite wordt gedaan de vliegkolonie na goede voorbereiding aan een wisselend aantal wedvluchten deel te laten nemen. Slechts insiders weten hoeveel inzet het vraagt. Natuurlijk, je kiest er zelf voor. Hopelijk lukt het de liefhebbers toch telkens weer voldoende plezier te vinden in het beoefenen van hun hobby.

Enkele cijfers: In het huidige jaar hebben 5.228 duiven deelgenomen aan de wedvluchten. Dat is bv. minder dan in 2016, maar meer dan in 2013, 2014 en 2015. Voor een kleine vereniging [wekelijks 10-12 deelnemers in het vroege seizoen / einde seizoen wordt dat minder] toch nog een respectabel aantal.

Activiteiten: Enkele vergaderingen, voor de liefhebbers een bezoek aan de kampioenendag Zeeland 18 nov. a.s., verkoop duiven voor goede doelen [is al geweest: netto-opbrengst € 10.500,=], tentoonstelling te Breskens 3 december. Sommige activiteiten ondersteund door een verkoping van jonge duiven 2018 of anderzijds.

De 31 eerste prijzen binnen de vereniging werden verdeeld onder 7 liefhebbers. In het Samenspel West Zeeuws Vlaanderen waren 12 overwinningen voor Hoofdplaat. Op provinciaal niveau is het deze keer niet gelukt een hoofdprijs in de wacht te slepen. Het hoeft voor de kenners geen betoog, zonder de overige tekort te willen doen, dat een flink deel van de prijzenpot werd verworven door Herman Calon. Tevens hierbij het “uitspreken” van een sportieve waardering voor de deelnemers die er deze keer niet in slaagden een hoofdprijs weg te kapen. Ook zij dragen mede de vereniging en zijn onmisbaar.

De liefhebbers met de beste clubresultaten zijn voor dit seizoen :

  1. Herman Calon, 2 . Herman de Poorter en 3. Johan Waebeke. Natuurlijk een proficiat.

Afsluitend : In eigen club willen we in januari 2018 tijdens een feestelijke namiddag-avond onze eigen kampioenen in het zonnetje zetten. Voor ieder een geluk en veel gezondheid toegewenst.

Wellicht tot ziens.

 

 

KRABBE[R] – VZV-er.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *