Pagina 14: VZV Duiven

Zaterdag 20 januari jl. was het weer zover –

met de verzuchting: alweer een jaar voorbij – de jaarlijkse kampioenendag van de vereniging. Waar je deelneemt aan een snelheidscompetitie met duiven, waarbij de snelste thuiskomers een puntenwaardering krijgen toegekend, kun je er moeilijk omheen een eindstand op te maken.

Het geeft ook een stukje spanning en de genoegdoening wanneer de vlucht-voorbereidingen succes opleveren.

In ieder geval: deze dag krijgen de toppers en subtoppers- uit ons kleine duivenwereldje- wat extra aandacht. Tevens een etentje voor verenigings-leden plus partners. Er waren 16 deelnemers. Belangstelling (15 leden)naar wens.

Onze toppers v.l.n.r.

Johan Waebeke [3] Herman Calon [1] Herman de Poorter [2]

 Een nieuw jaar, een nieuw seizoen met hopelijk niet te veel zorgen en mooie ”duiven” momenten in het verschiet. Januari, een maand om te mijmeren over je eigen duiventoekomst.

De winterkwekers zijn al aan het spenen of bijna toch. Hier en daar liggen, zitten of staan al een serie jonge duiven in de hokken. Gereed om binnenkort het luchtruim te doorklieven. Wat zelfs de oudste “melkers” nooit meemaakten gebeurde nu. Sinds mensenheugenis werden de vaste voetringen, nodig voor de wedvluchten, rond 1 januari bezorgd om de vroegste kwekers van dienst te zijn. Anno 2018 is dat voor het eerst niet gelukt. Intussen schijnt met wat extra inspanningen dit probleem te zijn opgelost.

Onze subtoppers v.l.n.r. Piet de Poorter, Johnny De Ruijsscher,

Guust Gernaert. Nestor Provoost was niet present.

In competitieverband kunnen we op drie niveaus spelen:

  1. De eigen vereniging,
  2. Het samenspel en
  3. De afdeling ofwel de provincie Zeeland.

Tot voor kort was Zeeland verdeeld in 7 Samenspelen. Wij hoorden bij Samenspel 1. Door omstandigheden zoals daling van het aantal liefhebbers, de stijging van vervoerskosten en de wens ook op Samenspelniveau mooie concoursen te blijven behouden met een mooi duivental en deelnemers is er een nieuwe indeling voor Zeeland gemaakt. Deze indeling betreft 4 samenspelen: West, Midden, Oost en Noord. Wij gaan spelen in West [ 271 leden ] ; in de praktijk samenspel West Zeeuws Vlaanderen en Walcheren. Onze sportbroeders uit Walcheren zijn niet van de minsten. We zullen dus stevig moeten aanpakken om voldoende weerwerk te bieden.

DE PRIJSUITREIKINGEN voor seizoen 2017:

– De prijzen behorende bij de afdelingskampioenschappen werden op de manifestatie uitgereikt. [ november ] en voor de jeugd in januari.

– De prijzen behorende bij de samenspelkampioenschappen Samenspel 1 en 7 worden uitgereikt op zaterdag 3 februari bij PV “Steeds Sneller” te IJzendijke.

Wat nog rest in deze vooral nog rustige tijd op duivengebied is in ieder geval in maart de voorjaarsvergadering van eigen vereniging waarin voor de insiders de gebruikelijke zaken aan de orde kunnen worden gesteld.

Natuurlijk ook waardering voor de sportieve andere deelnemers gedurende het seizoen.

En nu maar hopen dat we voor vogelziektes, die onze programma’s danig in de war kunnen gooien, blijven gespaard.

Tevens gewenst goede weersomstandigheden [ vluchtomstandigheden ] voor dier en mens.

Hoe dan ook : De seizoensvoorbereidingen zullen binnenkort van start gaan. Immers, ook hier “vliegt” de tijd.

Hopelijk kunnen we van seizoen 2018 toch weer een mooi, sportief en vriendschappelijk “duiven”jaar maken.

Namens de VZV een goede afronding van de winter en veel gezondheid toewensend.

Krabbe [R].

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *