Pagina 17: 240-Motoren, Foto’s, Krulbollen…

Eerste Hoofdplaatse Krabbenrit

Na al vele jaren met een groep Hoofdplaatse motorliefhebbers op pad te zijn geweest, was “Hoofdplaat 240” een mooie gelegenheid om de Hoofdplaatse toer eens wat groter en anders aan te pakken. Na wat overleg met de hoofdcommissie van het feest werd besloten om een rit uit te zetten van zo’n 125 kilometer door West-Zeeuws-Vlaanderen en een stukje België. Het uitzetten op zich was niet zo’n probleem, de rit vervolgens op  een goede manier op de diverse navigatiesystemen krijgen was andere koek.

Gelukkig konden we een beroep om hulp doen bij Biervlietse motorvrienden, die ieder jaar tijdens de haringrit met dit bijltje hakken. Uiteindelijk kwam onze toer foutloos op alle systemen te staan.

Bij dit type motor-toer-ritten wordt nooit vooraf ingeschreven zodat het altijd een vraag is hoeveel motoren komen opdagen. Zeker als je dit voor een eerste keer organiseert en je dus nog geen naamsbekendheid hebt. Om 09.00 uur op zaterdagochtend reden de eerste deelnemende motoren de Havenstraat al in, waar ze werden opgewacht door een achttal vrijwilligers(bedankt). Die verzorgden de inschrijvingen en het uploaden van de rit op de navigatiesystemen. Na een goede kop koffie begonnen de rijders aan de rit. Iets later dan de rest (ze kwamen uit Gent), meldde zich nog een flinke groep Harley rijders, aangevoerd door Joop, die speciaal naar Hoofdplaat waren gekomen om onze Krabbenrit te rijden.

Wie geen navigatiesysteem had reed gemakshalve achter een rijder aan, die wel zo’n “ding” aan boord had, zodat mooie slierten van motorrijders ontstonden. Vanaf Hoofdplaat werd het eerste deel via polderwegen naar Groede gereden. De Panoramaweg was ook in de route opgenomen, waarna via veel “omwegen” de stempelpost in Nieuwvliet werd aangedaan. Ook hier een vrijwilliger (bedankt), die zijn zaterdagochtend opofferde.

Het vervolg leidde langs voor veel deelnemers onbekende, maar zeer goed berijdbare polderweggetjes. Overal volop in het voorjaarsgroen en dikwijls langs kreken en watertjes, was het genieten voor de motards. Door Retranchement, langs Sluis, Eede en Heille werd de Belgische grens gepasseerd. Soms wat andere (beton) wegen, maar zelfs de wat minder “geveerde” motoren hadden weinig problemen met het wegdek.

Met een grote boog, achterom Watervliet, voorlangs Philippine zagen de rijders vanuit de polder daarna Hoofdplaat weer opdagen. Na een drietal uren genieten van het motorrijden, het landschap en het gezelschap van andere motorliefhebbers werden de consumptiebonnen in de tent in ontvangst genomen. Het napraten leverde goede kritieken op. Het beste compliment  is dan altijd de vraag of er volgend jaar weer een rit zou volgen.

In ieder geval smaakt dit naar meer, al moet worden gezegd, dat de puur Hoofdplaatse motor-dagtoer ook altijd bijzonder prettig is……

Enfin, deze Krabbenrit editie was met zo’n 60 deelnemers in ieder geval succesvol, en is mede door de medewerking van de vrijwilligers ook organisatorisch prima verlopen. Nogmaals bedankt iedereen en wie weet wordt er nog een vervolg aan gegeven.

AdriFototentoonstelling 240 jaar

Na een maandenlange voorbereiding was er ook tijdens dit feestweekend als vanouds weer een fototentoonstelling georganiseerd. De fototentoonstelling was te bewonderen in een aparte tent naast de grote feesttent op de Spuikom. Er was voor deze locatie gekozen vanwege de centrale ligging en om de vrijwilligers van het fototentoonstellingsteam de gelegenheid te bieden om alle andere festiviteiten op en rond de Spuikom mee te kunnen maken.

Dus anders dan de voorgaande tentoonstellingen.

Het team voor deze editie van de fototentoonstelling bestond uit Helga Aspeslagh-Nijsse, Ingrid Hollestelle-Provoost en Stephanie Hollestelle. Voor deze tentoonstelling was als thema “Hoofdplaat door de jaren heen” en “120 jaar OBK Hoofdplaat” gekozen. Uiteraard konden we het jubileumjaar van OBK Hoofdplaat niet onopgemerkt voorbij laten gaan. Ook werden er dvd’s getoond met oude en recente filmbeelden van Hoofdplaat wat veel belangstelling trok. De dvd’s waren net als alle tentoongestelde foto’s te koop.

Namens het fototentoonstellingsteam “Hoofdplaat door de jaren heen” en “120 jaar OBK Hoofdplaat”, willen wij iedereen bedanken die beeldmateriaal (foto’s en/of dvd’s) voor deze tentoonstelling beschikbaar heeft gesteld. Mede door hun medewerking is deze editie weer een succes geworden.

Het fototentoonstellingsteam,

Helga, Ingrid & StephanieKrulbollen feestweekend 240 jaar Hoofdplaat

Vanuit de organisatie voor het feestweekend 240-jarig bestaan van Hoofdplaat kwam het verzoek om een krulbol wedstrijd te organiseren, zoals dit al een aantal jaar op de kermis gedaan wordt. Het wordt door veel Hoofdplatenaren als een meerwaarde gezien dat het krulbollen ook bij de vijfjaarlijkse dorpsfeesten op het programma staat. Gelukkig zijn veel dorpsgenoten bereidwillig om met hun medewerking dit spel, en de opbouw ervan, tot een succes te maken. Het plaatsen van de bolbaan is toch een heel karwei. De woensdagmorgen voor het feestweekend zijn we met de oude garde in de loods van Jurgen Puyenbroek de bolbaan gaan monteren. ’s Avonds hebben we deze, met zijn allen, naar de Spuikom gebracht. Donny Steijaert ging met zijn jeep en aanhanger naar Cor de Feyter die met zijn shovel grond op de kar laadde. Alles is verder afgewerkt door de jongere mensen van het comité en een paar aankomende jonge gasten. Dank daarvoor!

Zaterdag half 1 begon de eerste wedstrijd. De spanning was bij menig deelnemer zichtbaar. Je wilt toch goed beslagen ten ijs komen op zo’n dag. Daarbij zijn er altijd weer fanatieke spelers die een podiumplek ambiëren. Al doen ze misschien voorkomen dat dit wel meevalt.

De publieke belangstelling was groot. Op zondag ook trouwens. Marius Reykaart verzorgde de deskundige leiding. Opvallend daarbij was dat hij al zijn stukken zorgvuldig bewaarde in zijn koffertje. Zou hij dit speciaal voor deze gelegenheid aangeschaft hebben? In ieder geval bedankt voor je inzet Marius. Chapeau! Onder de deelnemers waren ook enkele oud-Hoofdplatenaren. Dit is natuurlijk ook de opzet van een vijfjaarlijks dorpsfeest.

Het werkte sfeer-verhogend. Het bier vloeide rijkelijk op beide dagen en de Olympische gedachte overheerste. Maandag na het feest hebben we alles netjes opgeruimd met de mechanische hulp van Bob Thomaes.

We kijken als organisatie van het krulbollen terug op een geslaagd weekend. Het was een klein onderdeel van het hele programma, maar we zijn blij dat we zo een leuke bijdrage hebben kunnen leveren. Tot slot een dikke pluim voor het organisatie comité.

Hopelijk over 5 jaar weer!

Namens de krulbol organisatie,

Paul SteijaertKrulbollen kermis

Binnen een maand konden de Hoofdplaatse krulbollers alweer aan de slag. Deze maal tijdens de Hoofdplaatse kermis. In de week voorafgaande aan het kermisweekend werd de mobiele baan met vereende krachten (jong en oud), onder leiding van Paul Steijaert, verhuisd naar de Dorpsstraat.

Er werd drie dagen gekrulbold onder leiding van Marius Rijckaert, die zoals gewoonlijk  “het beschrijf” op zich nam. Met alle drie de dagen minstens 20 deelnemers was het weer een succesvol toernooi.

Paul, Marius en alle vrijwilligers namens alle krulbollers bedankt voor jullie inzet!

Hieronder de uitslagen van de drie dagen:

Zaterdag:

 1. Marc Pielaat
 2. Wilfried Verstraeten
 3. Nick Thomas
 4. Patrick Lockefeer
 5. Paul Vermue
 6. Theo Steyaert

Zondag:

 1. Wesley Lippens
 2. Sylvia Coppoolse
 3. Nick Thomaes
 4. Wilfried Verstraeten
 5. Rudy Scherbeijn
 6. François de Maillie

Maandag:

 1. Tinus van den Adel
 2. Nick Thomaes
 3. Marvin Cornelis
 4. Netty Lockefeer
 5. François de Maillie
 6. Sylvia Coppoolse

Nog een poedelprijs maandag voor de laatste: Lucien Schenkels

Marjan