Pagina 11: Seniorenreis

Woensdag 26 juni vertrokken we om 8 uur met 31 personen per luxe touringcar, verwelkomd door de chauffeur en onze voorzitter Suzy, naar de groene provincie Noord-Brabant.

In restaurant ‘De Gouden Leeuw’ in Terheijden, een dorp met 5.000 inwoners 4 km boven Breda, werden we ontvangen met koffie/thee en gebak.

Na deze welkome versnapering kwam de gids ‘aan boord’ en begonnen we een rondrit in en om Breda. Breda was eeuwen geleden een vissersdorp met een getijdenhaven met een open verbinding naar zee. Op 19 november 1421 tijdens de Elizabethvloed verdwenen 70 dorpen in de omgeving onder water waardoor de Biesbosch, groot 4800 ha, ontstond. Tijdens de watersnoodramp in 1953 stond Breda meer dan 1 meter onder water.

In 1252 kreeg Breda stadsrechten en is uitgegroeid tot een garnizoens- en handelsstad met 185.000 inwoners, en ruim 20.000 studenten en cadetten die een opleiding volgen aan de Koninklijke Militaire Academie. En waar de top van de luchtmacht is gevestigd.

Voorbij de oude eendenkooien, de kolen gestookte Amercentrale waarvan de uitstoot in 2020 aanzienlijk moet worden teruggebracht, reden we langs schansen die de Genuees in Spaanse dienst, generaal Spinola, in 1624-1625 had aangelegd tijdens de inname van Breda.

Door de list met het turfschip, met schipper Adriaan van Bergen onder beheer van Maurits, graaf van Nassau, werden onder de dubbele bodem 70 soldaten verborgen die een verrassingsaanval op de Spanjaarden uitvoerden waardoor deze verdreven werden en Maurits Breda kon innemen.

Na het verlaten van de bus begeleidde de gids ons op een wandeling naar interessante plekjes en bezienswaardigheden, waarna onze rondrit werd vervolgd voorbij een prachtige 170 jaar oude tamme kastanjeboom, langs de ijshal waar Gianni Romme menig baantje heeft getrokken en diverse sportaccommodaties. Ook langs de welbekende koepel die gesloten is en te koop staat, waar de Drie van Breda hun gedeeltelijke straf voor hun verschrikkelijke oorlogsmisdaden hebben uitgezeten.

En voorbij het Poolse monument van de Zwarte Madonna, opgericht als eerbetoon aan de gevallen Poolse strijders onder aanvoering van generaal Mazneck, die na de oorlog Breda nog regelmatig bezocht. Hij stierf op 102-jarige leeftijd en is op eigen verzoek tussen zijn gesneuvelde soldaten hier begraven.

Na een welvoorziene lunch in ‘De Gouden Leeuw’ reden we naar trappistenbrouwerij ‘La Trappe’ in Berkel-Enschot, gevestigd in een abdij.

Na ontvangst met proeverij en film volgde een rondleiding waarbij de gids ons het proces van gerst tot bier toonde. De aan het eind van de 19e eeuw vanuit Frankrijk gevluchte monniken vonden in het hart van Breda een stuk heide met wat hoeven en een schaapskooi waar ze in dit voormalige buitenverblijf van koning Willem II – de koningshoeve – hun nieuwe thuishaven vonden. Ze stichtten er hun klooster en besloten bier te gaan brouwen. Momenteel verblijven nog 19 monniken in de abdij die naast het brouwen, het bakken van brood en het maken van kaas (met hun personeel) om 04.30 uur hun dag beginnen met afwisselend 16 uur bidden en werken en 8 uur slapen. Ze beschikken over eigen waterbronnen, en talloze zonnepanelen wekken stroom op voor o.a. het oplaadpunt van hun Tesla. In het brood en de kaas worden restproducten van de brouwerij hergebruikt.

In ‘De Gouden Leeuw’ wachtte ons daarna een smakelijk diner waarna we aan de terugreis begonnen en rond 21.00 uur voldaan weer voet

op Hoofdplaatse bodem zetten. Het was een mooie en leerzame dag.

Marie