Pagina 8: Ik en mijn hobby

Ik en mijn hobby

Wie: Monique Poissonnier-de Poorter

Wat: Sjoelen

De sjoelclub in Hoofdplaat is een begrip. Monique Poissonnier is al jaren lid en vertelt hierover graag wat.

Sinds wanneer beoefen je je hobby en hoe ben je er toe gekomen om deze hobby te beoefenen?

Vroeger toen ik klein was sjoelden we thuis al, mijn vader had een sjoelbak en mijn moeder zal al in de sjoelclub van Hoofdplaat.

– Ben je ook lid van een vereniging en zo ja welke en waar?

Zo terugdenkend zit ik al wel sinds 1996 in Sjoelclub 148 in ons dorp. De vereniging bestaat op dit moment uit 12 personen. Er zijn zelfs mensen uit andere dorpen die naar hier komen om te sjoelen. Waarschijnlijk zijn er daar geen sjoelclubs en het is altijd een gezellige avond.

– Wat vind je zo leuk aan sjoelen?

Ik vind het heel gezellig om samen te doen. In de vereniging sjoelen we om wedstrijd. Dit is altijd leuk en ook best spannend. We gooien 2 rondjes van 5 verschillende bakken en dan wordt er voor iedereen een gemiddelde berekend. Als men dan boven zijn/haar gemiddelde kan gooien krijg je 10 punten voor 1 bak en 5 punten als het er onder is.

Zo telt de voorzitter Wilfried dat voor iedereen op. De nummers 1, 2 en 3 krijgen dan altijd een prijsje, meestal een bon van de bakker.

Met Sinterklaas, Kerst en Pasen sjoelen we voor andere dingen, wat erg leuk is. Met Sinterklaas en Kerst meestal voor chocolade; iedereen krijgt dan ook een boterletter. Met Pasen wordt er gegooid om eieren.

Drie avonden in het jaar wordt er gesjoeld voor het kampioenschap. Daar doe ik wel mijn best voor, maar in al de jaren dat ik meedoe heb ik het helaas nog nooit voor elkaar gekregen om een prijs te winnen. Als we onze rondjes gegooid hebben is het ook nog altijd gezellig en doen we een paar rondjes met lootjes voor leuke prijsjes.

Dan is er aan het eind van het seizoen altijd een gezellige avond, waarbij de beker wordt uitgereikt en we heerlijk tezamen eten.

De vrijdagavond sjoelen we gezellig thuis, meestal bij oma omdat die zelf ook in de vereniging heeft gezeten en niet meer zo gemakkelijk thuis weg kan. We spelen dan met 3 of 4 personen en letten hierbij ook op ons gemiddelde en leggen dan bv. 0,05 tot 0,15 cent in. De opbrengst doen we in een spaarpotje, waar we na een tijdje bv eens een ijsje of een pannenkoek van gaan eten.

Ik vind sjoelen vooral leuk vanwege de gezelligheid en het samenzijn, vaak leuker dan een avond op de bank televisiekijken!

Monique, ik wil je graag bedanken voor je verhaal. Als ik het zo hoor, denk ik dat je nog veel meer jaren lid van de sjoelclub zult blijven. Veel sjoelplezier in de vereniging en thuis toegewenst!

Leona