Pagina 7: Kennismaking met Jo Boerjan-Corthals

Wat is je naam?
Mijn naam is Jo Boerjan-Corthals.

Waar en wanneer ben je geboren?
Ik ben op 6 september 1939 geboren in Draaibrug, toen nog gemeente Aardenburg. Daar ben ik ook opgegroeid.

Wil je iets vertellen over je achtergrond?
Ik heb ruim 56 jaar op de boerderij in de Beukelspolder in Biervliet gewoond. Mijn man Theo en ik kregen samen 1 zoon en 2 dochters en we runden een gemengd bedrijfje; we hadden melkkoeien en deden aan akkerbouw. Het was bij ons een zoete inval want iedereen was altijd welkom, dat was een drukke en mooie tijd!

Waar en hoe lang woon je in Hoofdplaat?
Ik woon sinds 4 augustus 2017 in de Pastoor J.A.M. van den Muijsenbergstraat op nummer 77.

Wat heeft je doen besluiten hierheen te verhuizen?
Een paar jaar geleden sukkelde ik wat met m’n gezondheid. Gelukkig had ik een paar engeltjes op m’n schouder. Al snel werd duidelijk dat het werk op  de boerderij teveel zou worden, de boel was gewoon te groot en ik zette het te koop. Sneller dan verwacht werd de boerderij verkocht en ik moest nog op zoek naar een ander huis!
Ik had me bij de woningbouwvereniging ingeschreven voor een woning in Biervliet maar die was op dat moment niet beschikbaar. Iemand stelde voor om te kijken of er in Hoofdplaat iets was. M’n reactie: “Je denkt toch zeker niet dat ik naar die krabben ga!?!” Uiteindelijk ben ik hier toch terecht gekomen en ik heb daar nog geen moment spijt van gehad!

Heb je al veel contacten in Hoofdplaat? Voel je je inmiddels echt thuis hier?
Vanaf de eerste dag dat ik hier kwam ben ik geweldig goed opgevangen en daardoor was ik al snel gewend, ik ben hier helemaal op m’n plek. Ik kende al meer mensen dan ik dacht toen ik hierheen verhuisde. Alle buren zijn ontzettend vriendelijk en behulpzaam, er is altijd wel iemand die in is voor een gezellig praatje. Ja, vooral ook zotte praat want daar houd ik wel van hoor!

Hoe ziet je dagelijks leven er tegenwoordig uit?
Het is een cliché: ik heb eigenlijk altijd tijd te kort want er is altijd wat te doen. Bijna dagelijks houd ik me bezig met tuinieren in de kas van familieleden, een aantal van hen zijn net als ik fanatieke tuiniers. Vooral de jongere generatie wil er graag zoveel mogelijk over leren. We zijn samen lekker bezig in de kas en de tuin en hebben dan heel veel leute. Ze zeggen dat ik ook best streng kan zijn hoor maar ze willen het toch leren hé?
Verder kook ik erg graag. Groente en fruit uit eigen tuin smaakt toch altijd beter dan die uit de supermarkt vind ik. Van de groenten die we verbouwen maak ik bijvoorbeeld lekkere soep, of ik maak ‘sleie’ van de frenzen en de jenievers. De familie laat ik daar dan weer van meegenieten. Regelmatig komen ze bij me eten, maar zo af en toe regel ik voor hen ook de ‘roomservice’ zoals ze dat dan spottend zeggen.

Ben/word je lid van een of meerdere verenigingen?
Via Agnes Verheije ben ik lid geworden van de seniorensoos. Iedere dinsdagmiddag ben ik van de partij voor een potje jokeren, het is altijd weer erg gezellig en we lachen heel wat af. Op donderdagmiddag ben ik er nooit want dan krijg ik geen vrij van m’n baas…

Wat mis je van je oude woonplaats/omgeving?
Ik mis maar één ding en dat is de grote keuken die ik op de boerderij had. Zoals ik al zei kook ik graag voor de familie en daarvoor was een 5-pits kookplaat toch wel handig.
Natuurlijk kom ik vaak in Biervliet, ik haal er nog steeds m’n brood zodat ik mensen regelmatig tegenkom en een praatje kan maken. Tegenwoordig heb ik tijd om zelf naar iemand anders op visite te gaan, vroeger was dat altijd andersom!

Denk je ooit nog eens terug te gaan of te verhuizen naar een ander woonplaats?
Nou, ik ben van plan om hier te blijven want ik heb het hier erg naar m’n zin! Nadat ik hierheen was verhuisd stond ik nog ingeschreven voor een woning in Biervliet. Op een gegeven moment kwam er daar een beschikbaar en die heb ik toen afgewezen.
Weet je wat sommige Biervlietenaren zeggen? “Jo, je moet niet meer terugkomen naar Biervliet hoor, je zit daar veel te goed!“ Maar ze zeggen er wel bij dat ze de zoete inval missen…

Wat wil je nog kwijt aan je dorpsgenoten, de inwoners van Hoofdplaat?
Ik wil jullie nogmaals bedanken voor de manier waarop ik als nieuwe inwoner in Hoofdplaat ben opgenomen. Mij krijg je niet meer terug naar Biervliet, jullie komen niet meer van me af 😊