Pagina 6: Het vrijwilligerswerk

Ik ben: Marvin Cornelis, Vrijwilliger bij de brandweer te Biervliet.

Waarom heb je gekozen voor de vrijwillige brandweer:

 Van kleins af aan was ik al geïnteresseerd in alles wat zwaailichten had. Toen ik 5 jaar geleden werd gevraagd door de toenmalige ploegleider, of ik het zag zitten om vrijwilliger te worden bij de brandweer, heb ik dat gedaan.

Wat houd het werk in van een brandweer vrijwilliger:

 Als vrijwilliger bij de brandweer, zijn wij naast ons dagelijks baan in dienst bij de veiligheidsregio Zeeland. Wij zijn 24/7 beschikbaar en kunnen daarom ieder moment van de dag worden opgeroepen door middel van een pieper.

We worden dan zo snel mogelijk op de kazerne verwacht, en krijgen daar te horen, voor wat we zijn opgeroepen en waar onze hulp nodig is. Daarnaast hebben we elke donderdag onze wekelijkse oefenavond.

Moet je daar een opleiding voor volgen:

 Ja, iedereen die bij de brandweer wil, moet maximaal de opleiding manschap A behalen, dat is een opleiding van 2 jaar.

Deze opleiding bestaat uit verschillende onderdelen zoals, brandbestrijding, technische hulpverlening, ongevallen met gevaarlijke stoffen en waterongevallen.

Er is bij ieder onderdeel een theorie en een praktijkexamen dat moet worden afgelegd.

Daarnaast zijn er nog verschillende specialisaties die je kunt doen.

Heeft iedereen een andere taak of opdracht die je moet  uitvoeren, of moet je voor alles inzetbaar zijn:

 Als brandweerman moet je voor elk incident inzetbaar zijn, wel krijgt iedereen een taak tijdens de inzet, die wordt bepaald door de bevelhebber.

Heb je misschien nog een anekdote die je met ons wilt delen:

 Geen één uitruk bij de brandweer is hetzelfde, dat maakt het ook zo bijzonder. Het is altijd een verrassing wat je aantreft als je ter plaatse komt.

Marvin, ik wil je bedanken voor het interview, ik vond het heel interresant. Voor de mensen ook mooi om te weten wat jou werk bij de brandweer inhoud.

Marijke