Pagina 5: Terugblik…

1.Wat is je naam:

Mijn naam is Leen de Ruysscher.

 2. Wanneer ben je geboren en waar heb je in Hoofdplaat gewoond:

Ik ben geboren op 23 april 1964 en heb eerst in de Eurostraat nr 3 gewoond en daarna in de Pastoor vd Muijssenbergstraat nr 2.

 3. Wanneer ben je weggegaan uit Hoofdplaat:

In 1982 – ik was toen 18 jaar – ben ik met mijn ouders, twee broers en zus geëmigreerd naar Australië. Toen we daar aankwamen hebben we eerst in een soort hostel gewoond waar ook allemaal andere emigranten van over de hele wereld woonden. In die tijd hielp de Australische regering emigranten nog met allerlei zaken, zoals het zoeken van een huis, etc. Binnen een maand hadden we een eigen huis. Daarna hebben mijn ouders grond gekocht en daarop een huis gebouwd. 

  1. Kun je in het kort beschrijven wat je allemaal hebt gedaan tussen het moment van vertrek en nu:

Toen we emigreerden naar Australië was ik in Nederland net klaar met school en zou hier waarschijnlijk ook aan het werk zijn gegaan. In Australië heb ik eerst in een vleesfabriek gewerkt en later bij een bouwbedrijf als timmerman. Daarna heb ik 30 jaar als meubelmaker gewerkt. Vanwege de grote concurrentie op de Aziatische markt werd het helaas steeds moeilijker om dit te blijven doen. Ik ben daarom nu al geruime tijd werkzaam als keukenmaker.

5.Waar woon je momenteel en met wie:

Ik ben getrouwd met Deanne en we hebben twee dochters: Dena van 26 en Makayla van 21.

We wonen in Jimboomba, een stadje ongeveer 1 uur rijden ten zuiden van Brisbane, aan de oostkust. Alles is hier heel ruim opgezet, bijna alle huizen staan op ongeveer 1 hectare eigen grond.

In de weekenden en vakanties gaan we regelmatig naar de kust.

  1. Ben je al vaker terug geweest op bezoek naar Hoofdplaat:

In 1987 ben ik voor de eerste keer terug geweest. In 1989 voor de tweede keer, toen tezamen met mijn vrouw Deanne. In 1994 zijn we hier ook nog eens geweest met onze oudste dochter.

Nu zijn we na een rondreis, tezamen met familie van Deanne, langs enkele steden in Europa (waaronder Rome en Parijs) met z’n tweeën richting Nederland gekomen. Eerst zijn we een aantal dagen in Amsterdam geweest. In Hoofdplaat zijn we voor ongeveer ander-  halve week op bezoek bij Arnold Simonse en zijn vrouw Anja.

  1. Heb je nog familie, vrienden of contacten in Hoofdplaat:

Er woont nog een broer en neef van mijn moeder met hun familie in Hoofdplaat. Met Arnold heb ik al die jaren veel contact gehouden.

Ook andere Hoofdplatenaren van vroeger (bv. van de voetbal) heb ik nu weer ontmoet.

  1. Denk je ooit nog terug te komen naar Hoofdplaat:

Ik ben al zo lang weg, dat zit er denk ik niet in. Mijn ouders, mijn broers en zus met hun families wonen allemaal bij ons in de buurt.

  1. Wat mis je soms van Nederland en wat wil je nog zeggen tegen de Hoofdplatenaren:

Ik mis eigenlijk niks, omdat ik al zo lang weg ben. Soms wel eens friet met een frikandel 😊

Voor wat Hoofdplaat betreft: ik hoop dat er meer jonge mensen zullen komen wonen, zodat het een levendig dorp blijft!

Leona