Pagina 3: Vrijwilligerswerk

Ik ben: Guust Gernaert.

Vrijwilliger op de begraafplaats te Slijkplaat.

Wanneer ben je begonnen op de begraafplaats als     vrijwilliger?

Ongeveer 20 jaar geleden, omdat de oudere generatie ermee ophield. Eerst met z’n tweeën, Adrie van den Broecke en ik, daarna ben ik alleen verder gegaan.

Ik begreep dat je de oudste bent van de ploeg nu. Mag ik vragen naar je leeftijd en ben je afkomstig uit Slijkplaat?

Ja hoor, ik word volgende maand februari 76 jaar, en ik ben een rasechte Slijkplatenaar.

 Doe je het werk nu nog steeds alleen?

Nee hoor, nu zijn we met negen vrijwilligers, van overal vandaan. Hoofdplaat, Doddenhoek, Oostburg en Breskens. Allemaal hebben ze op Slijkplaat gewoond.

Ongeveer 3 jaar geleden is de ploeg van Hoofdplaat erbij gekomen,  daar was ik heel blij mee, omdat het best zwaar werk is. Tis nu gezellig omdat we het met zijn allen doen.

Wat doe je zoal op de begraafplaats?

Ik doe vooral het gras maaien, en het andere werk zoals rondom de graven onkruid weghalen, en uitgebloeide bloemen als chrysanten opruimen, dat doen we met zijn allen.

Is het wekelijks dat je het werk doet?

Nee, niet wekelijks. Het is om de 4 of 5 weken, we maken een planning met zijn allen. Als het niet kan, dan verzetten we het. Maar meestal is het op dinsdag. We nemen natuurlijk ook pauze, iedereen neemt zijn eigen koffie mee.

Iedereen die hier begraven ligt heb je persoonlijk gekend?

Ja dat klopt, er liggen hier mensen begraven van Slijkplaat, Nummer een en Sasput. De begraafplaats hier is van de kerk.

Is er nog plaats genoeg voor nieuwe graven?

Er is nog plaats voor nieuwe graven.

Ik hou alles in een schrift bij. Het eerste graf was er op 31 augustus 1949, en het laatste was vorige maand nog in december.

Een anekdote heb je denk ik niet van het werk op de begraafplaats, maar wil je ons misschien nog iets vertellen?

Op de begraafplaats gebeurt er niet zo heel veel. Maar met alle vrijwilligers hebben we plezier en geeft het voldoening in wat we doen.

Guust, de begraafplaats ligt er keurig bij. Ik wil je bedanken voor je tijd, de koffie en de gezellige middag. Ik hoop dat je dit nog lang kan doen, samen met de andere vrijwilligers.

Marijke